Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Η ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων και η επίμονη διερεύνησή τους μας οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα και ερμηνείες του παρελθόντος αλλά κι αποτελούν πολύτιμη πηγή έμπνευσης και “οδικού χάρτη” για το μέλλον! Η ιστορία είναι μία δύναμη που απωθεί και παρωθεί!
Η σειρά άρθρων του υπογράφοντος με κύρια θεματική ενότητα την δράση του Προξενείου και των παρακρατικών ενεργουμένων του στην Θράκη αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί μία παρακαταθήκη πρωτογενών πηγών και συγκριτικής μελέτης για επιμέρους θέματα που θα φανούν χρήσιμα στον ιστοριογράφο του παρόντος και του μέλλοντος!
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορική αναδίφηση των Σεπτεμβριανών το 1955 που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη με οργάνωση από τους Γκρίζους Λύκους του τότε Τουρκικού Προξενείου καλό θα ήταν να μην σταματήσει μόνον στις τραγικές συνέπειες για τον Ελληνισμό της Πόλης αλλά να αποτελέσει και βάση ανάλυσης για την διαχρονική δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και των στρατολογημένηων συνεργατών του, αλλά κι όσων συγκαλύπτουν ή σκοπίμως αποσιωπιούν τις δράσεις του.
Μελετώντας το τελευταίο χρονικό διάστημα τρία πολύ ενδιαφέροντα βιβλία (Dilek Güven – Γεγονότα 6-7 Σεπτεμβρίου, Fatih Güllapoğlu -Επιχείρηση χωρίς τανκς, χωρίς όπλα, Αγώνας και Λύση – ΡΚΚ Αυτονομιστική Τρομοκρατία-Αλτάι Τοκάτ) προκύπτει ότι η Διεύθυνση Επιχειρήσεων Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας διηύθυνε προβοκατόρικες δράσεις που αποτέλεσαν το έναυσμα για μία σειρά αλυσιδωτών γεγονότων που οδήγησαν στον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Πόλης και της Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Κοινός παρανομαστής οι αστοχίες και η αδυναμία αντίδρασης της Ελληνικής Πολιτείας και η απουσία ενός ενιαίου Ελλαδικού Δόγματος.
Πολύτιμη στέκεται η μαρτυρία-παραδοχή του Sabri Yirmibeşoğlu (Στγός ε.α.), ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός του Τμήματος Ειδικού Πολέμου και είναι αυτός που ενορχήστρωσε την προβοκάτσια στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κύπρο.
Πιο συγκεκριμένα:
- 1. Ο Sabri Yirmibeşoğlu, δήλωσε ότι “η 6-7 Σεπτεμβρίου ήταν επίσης μια δουλειά Ειδικού Πολέμου και ήταν μια υπέροχη οργάνωση. Πέτυχε τον στόχο της, ήταν μια υπέροχη οργάνωση”
- 2. Ο Sabri Yirmibeşoğlu στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 είχε τονίσει ότι “Αν θέλετε να ταράξει το κοινό κάπου και να δείξει μια πράξη αντίστασης, αν δείξετε ότι ο εχθρός, η άλλη πλευρά, έχει κάνει κάτι που είναι εξευτελιστικό για τις σεβαστές αξίες σας, “Υπάρχει κανόνας στον Ειδικό Πόλεμο. Κάποιες αξίες σαμποτάρονται σαν να ήταν εχθροί. Κάψαμε ένα τζαμί στην Κύπρο, για παράδειγμα.”
- 3.Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τα οργάνωσε το Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινητοποίησης που ιδρύθηκε για την Κύπρο το 1953, είχε τρεις αξιωματικούς στην οδό Καρανφίλ στην Άγκυρα και ανάμεσα σε άλλες ενέργειες έστελνε όπλα κατά της ΕΟΚΑ στην Κύπρο
- 4.Η βόμβα που εξερράγη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, που βρίσκεται στον κήπο του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, έφερε από την Τουρκία ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος Mehmet Ali Tekinalp σε διπλωματική τσάντα και την πέταξε στον κήπο ο Hasan Uçar που ανήκε στη φρουρά του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας. Το πρόσωπο που υποκίνησε τον Hasan Uçar ήταν ο Oktay Engin, δευτεροετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.Ο υποπρόξενος δραπέτευσε με ασυλία, ο Οκτάι Ενγκίν καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση και ο Χασάν Ουτσάρ σε 2 χρόνια φυλάκιση. Ο Οκτάι Ενγκίν, ο οποίος πέρασε 9 μήνες στις φυλακές Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στην Τουρκία από το Προξενείο Κομοτηνής μετά την αποφυλάκισή του και ανταμείφθηκε με κρατικά αξιώματα.
- 5. Στα πλαίσια του ειδικού τουρκικού πολέμου στην Κύπρο, 16 τζαμιά, και τάφοι καταστράφηκαν μεταξύ 1955-58 και περισσότερα από 100 μεταξύ 1963-74. Το Mosque-i Cedit στην Πάφο κάηκε ολοσχερώς το 1964. Τα τζαμιά Ömeriye και Bayraktar στη Λευκωσία έγιναν στόχος βομβιστικών ενεργειών επίσης πολλές φορές.
- 6.Ανάλογη ομολογία προήλθε και από τον απόστρατο αντιστράτηγο Altay Tokat. Σε συνέντευξή του το 2006, ο Τοκάτ παραδέχτηκε ότι κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του στα Νοτιοανατολικά, πέταξαν πολλές βόμβες κοντά στα σπίτια των νεοαφιχθέντων αξιωματικών και δικαστών στην περιοχή, ώστε να “πάρουν τη δουλειά τους στα σοβαρά και να παραμείνουν στη σειρά”. Ο Μεχμέτ Αλτάι Τοκάτ είναι απόστρατος Τούρκος στρατηγός. Υπηρέτησε στη νοτιοανατολική Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην τουρκοκουρδική σύγκρουση και ηγήθηκε της επιχείρησης Hammer στο βόρειο Ιράκ κατά του PKK
- 7. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Πόλη, το πλήθος, που ανέλαβε δράση στις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένη η ελληνική μειονότητα, κατέστρεψε και λεηλάτησε 4.214 σπίτια, 1.004 χώρους εργασίας, 73 εκκλησίες, μια συναγωγή, δύο μοναστήρια, 26 σχολεία και 5.317 χώρους, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, ξενοδοχείων και μπαρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι νεκροί ήταν 15. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν 30 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και 300 σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Μόνο στο νοσοκομείο Μπαλίκλι, 60 γυναίκες νοσηλεύτηκαν για βιασμό. Και πάλι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 5.300 κτίρια, και σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, σχεδόν 7 χιλιάδες κτίρια λεηλατήθηκαν.
Αντί Επιλόγου
Σεπτεμβριανά 1955 – Η αποτύπωση της τραγωδίας