Σε σύσταση επιτροπής για τα θέματα Ειδικής Αγωγής εξαναγκάσθηκε το Υπουργείο Υγείας

8 Φεβρουαρίου 201707:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από τα όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο δίμηνο προκύπτει ότι τόσο οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας όσο και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζουν καν τις ανάγκες που υπάρχουν στο χώρο της ειδικής αγωγής σγι αυτό και προσαρμόζει τα χρήματα στις ανάγκες των παιδιών και όχι αντίθετα.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει ούτε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί (π.χ. επιπολασμός παθολογιών στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό!) ούτε τον αριθμό των εξυπηρετούμενων (;!) (…αποτύπωση των πραγματικών αναγκών…).

Δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες / θεραπευτές ανακοινώνοντας «υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Με άλλα λόγια, η διοίκηση δεν γνωρίζει τι εκπαίδευση και επιμόρφωση απαιτείται αλλά και πόση υπομονή και αγάπη χρειάζεται για να βοηθήσεις παιδιά με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες.

Στο μεταξύ, με την αγωνία τι θα γίνει με τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, συνεχίζουν να ζουν τις τελευταίες ημέρες οι γονείς χιλιάδων παιδιών.

Μπορεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να έδωσε παράταση για την υποβολή των θεραπειών που έχουν ήδη γίνει (έως τέλος Φεβρουαρίου), αλλά όσες πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο και μετά είναι αμφίβολο εάν θα πληρωθούν.Από την άλλη κατηγορεί τους επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ) ότι δεν προσέρχονται στο διάλογο.

Οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής διαψεύδουν κατηγορηματικά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν λείψαμε από καμία πρόσκληση διαλόγου του ΕΟΠΥΥ. Το κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει να το χτίσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία ενέργησε αιφνιδιαστικά, τις παραμονές Χριστουγέννων του 2016 και απαιτούσε ο «διάλογος» να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι ημερών και εν μέσω εορτών».

Στο μεταξύ όμως ΧΙΛΙΑΔΕΣ γονείς που αγωνιούν εάν θα πάρουν τα χρήματά τους από τις θεραπείες των παιδιών τους σπεύδουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά. Και το ζήτημα βέβαια είναι τι θα απογίνουν όλοι οι γονείς αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου, εάν ο ΕΟΠΥΥ επιμείνει για κούρεμα των δαπανών για την Ειδική Αγωγή κατά 45%.

Σε αυτό το κλίμα και με τεταμένες τις σχέσεςι όλων των πλευρών, υπογράφηκε χθες από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλο, η απόφαση που προβλέπει τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής με αντικείμενο την διαμόρφωση πλαισίου για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:
-Η διαμόρφωση του πλαισίου για τις συμβάσεις ειδικών θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ.
-Η τροποποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) σε θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας.
-Η διαμόρφωση προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής.
-Η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής.
-Η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
-Η διαμόρφωση πρότασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή.

Την Επιτροπή απαρτίζουν εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων της Ειδικής Αγωγής και των Συλλόγων Γονέων. Το έργο της θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:

1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας.

2. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ, Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδονευρολογίας.

3. ΠΕΡΒΑΝΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής.

4. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, Διευθύντρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

5. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα.

6. ΛΥΜΒΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

7. ΓΚΟΥΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών.

8. ΛΟΥΙΖΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος.

9. ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών – Ειδικών Παιδαγωγών ((ΠΕ).

10. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συλλόγου Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος.

11. ΜΠΟΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών.

12. ΣΑΛΕΜΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.

13. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΆΓΓΕΛΟΣ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

14. ΠΡΥΜΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών.

15. ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

16. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες.

17.ΜΠΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες.

18. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ , Εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας – Διεύθυνση Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η ΣΙΑΜΕΤΗ ΑΓΛΑΪΑ, Υπάλληλος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας.

apofash-epitroph

Αρθρογράφος