Σε χαμηλά ποσοστά κυμάνθηκε η προσέλευση των μαθητών στην Θράκη, προβληματική η τηλεκπαίδευση

20 Μαΐου 202019:35

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γιώργος Παπαθανασίου, το ποσοστό της προσέλευσης για όλες τις τάξεις των Λυκείων – Γυμνασίων της Ξάνθης ανήλθε στο 39% ενώ το ποσοστό των καθηγητών στο 80%.

Η μεγαλύτερη διαρροή μαθητών παρατηρήθηκε στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο και στο 8ο Γυμνάσιο του Δροσερού. Αν εξαιρεθούν αυτά τα σχολεία τότε το ποσοστό είναι σαφώς βελτιωμένο στο 42%.

Να σημειώσουμε πως η επεξήγηση βρίσκεται στο ότι στο Μειονοτικό φοιτούν πολλά παιδιά από τον δήμο Μύκης που «χτυπήθηκε» πολύ από τον κορωνοϊό και ανήκουν σε πολυπληθείς οικογένειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι στο Μειονοτικό δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χώρος για να τηρηθούν οι αποστάσεις. Σ’ ότι αφορά το Δροσερό, εκεί παρατηρείται μεγάλη διαρροή τέτοια εποχή και χωρίς τον κορωνοϊό .

Όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους καθηγητές καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων θεωρούν ότι είναι παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων και ότι αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες καθώς σ’ όλες τις αίθουσες δεν υπάρχουν υπολογιστές αλλά και όλοι οι καθηγητές δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν, γεγονός που καθιστά την επιμόρφωση αναγκαία ωστόσο δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος δεδομένου ότι 12 Ιουνίου ολοκληρώνεται το μαθητικό έτος.

Περίπου οι μισοί από τους μαθητές που έπρεπε να πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα 18 Μαΐου προσήλθαν τελικά στις αίθουσες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ροδόπης. Ο λόγος για την δεύτερη φάση επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τα σχολεία να είναι πλήρως εξοπλισμένα, όπως λέει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Το ποσοστό της προσέλευσης στα σχολεία (Λύκεια και Γυμνάσια) άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 60%, την ώρα όμως που η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου έχει μειωθεί σημαντικά και κινείται γύρω στο 10-15 % όπως είπε επίσης στο ράδιο Χρόνος ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης.

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση αν τελικά αυτή εφαρμοστεί   δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή σε όλα τα σχολεία. Για την ακρίβεια: «δομημένο σύστημα καλωδίων ίντερνετ σε όλο το σχολείο υπάρχει μόνο στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής», λέει η κα Κοσμιδου.

Όταν ξεκίνησαν και πάλι τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στον Έβρο, έφτασε το 75%. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Στέργιος Αποστοκαλούδης στη «ΓΝΩΜΗ», η πορεία ήταν πτωτική.

«Ξεκινήσαμε με προσέλευση στο 75%, συνεχίσαμε με 48%, από εκεί στο 37%, το 27% και πλέον είμαστε κοντά στο 20%. Οι μαθητές κάνουν χρήση των απουσιών τους και απέχουν, σχεδόν όπως κάνουν κάθε χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην Α’ και Β’ Λυκείου, μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι, η πρώτη εικόνα του κ. Αποστολακούδη έδειχνε σημαντική προσέλευση, ενώ για τα Γυμνάσια, η μη αποχή, κυμαίνονταν από 0% σε κάποια σχολεία, μέχρι και 30% σε κάποια άλλα.

Επίσης, ενδεικτικός της υψηλής προσέλευσης ήταν ο αριθμός των μαθητών των τριών Γυμνασίων της Νέας Ορεστιάδας, στα οποία επανήλθαν σήμερα 316 συνολικά μαθητές, από τους 354 που ανήκαν στην πρώτη ομάδα, μετά τη διαίρεση των τάξεων στα δύο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αριθμός των υπεύθυνων δηλώσεων για μη παρακολούθηση μαθημάτων, που έχουν υποβληθεί, είναι περίπου 40, και στα τρία Γυμνάσια. Ο μέσος όρος του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα ήταν 10-12 άτομα, ενώ περίπου 75% ήταν το ποσοστό των καθηγητών που επέστρεψαν στα μαθήματα, καθώς οι υπόλοιποι απουσιάζουν με ειδικές ή αναρρωτικές άδειες

Αρθρογράφος