Ρωσική εισβολή και η “ανατολίτικη πονηριά” του Ρ.Τ. Ερντογάν

28 Φεβρουαρίου 202221:33

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή την εισβολή της Ρωσίας έναν «πόλεμο», κάτι που της επέτρεψε να επικαλεστεί άρθρα βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936 που περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Επανέλαβε ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

“Θα χρησιμοποιήσω την εξουσία στα Στενά”

«Aποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Συνθήκη του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης» και κατηγόρησε τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ακεραιότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού».

Δήλωσε παράλληλα ότι είναι θλιμμένος από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο πόλεμος που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

“Μέχρι σήμερα, 5 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν περάσει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εκκένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μέχρι σήμερα.

Φυσικά, η απόφαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως όλες οι πρόσφατες προκλήσεις στη χώρα μας.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε επιδείξει παντού. Στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, συμβουλεύσαμε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου.

Και πάλι σε αυτή τη διαδικασία, θέσαμε σε δράση την πολύπλευρη διπλωματία μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Λυπούμαστε πραγματικά που φτάσαμε εδώ.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη της χώρας μας για το θέμα σε κάθε πλατφόρμα, ειδικά στο ΝΑΤΟ.”

Η Συνθήκη του Μοντρέ και η “Ανατολίτικη Πονηριά” (video)

 

Αρθρογράφος