Ρωσία: «Ασέβεια» η κοινή απάντηση ΕΕ – ΝΑΤΟ στην επιστολή Λαβρόφ για την ασφάλεια

11 Φεβρουαρίου 202211:48

Απαντήσεις μόνο από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έλαβε ο Σεργκέι Λαβροφ για την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», στους οποίους, όμως, δεν είχε απευθύνει αίτημα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε την Παρασκευή την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ασφάλεια ως ασεβή και στερούμενη ουσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε όλα τα κράτη-μέλη των δύο συμμαχιών για το αν κατανοούν την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», αναμένοντας ξεχωριστή απάντηση από κάθε χώρα.

Αντίθετα, έλαβε απαντήσεις μόνο από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, στους οποίους ο Λαβρόφ δεν είχε απευθύνει αίτημα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως η Μόσχα δεν μπορεί να δεχτεί την κοινή απάντηση στην επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Λαβρόφ έστειλε τις επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Την Πέμπτη, ο Γενικός

Από την πλευρά του ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι στις απαντήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση στο ζήτημα της αδιαίρετης ασφάλειας.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια “συλλογική” απάντηση, που να μοιάζει με “αμοιβαία ευθύνη”. Ανυπομονούμε για μια λεπτομερή απάντηση στην ερώτησή μας από κάθε αποδέκτη. Η αποφυγή της απάντησης σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ και προσπαθεί να φροντίσει για την ασφάλειά της με δικό μας κόστος», είπε η Ζαχάροβα σε δήλωση.

Αντίθετα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προτείνουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για την αδιαίρετη ασφάλεια στην Ευρώπη, κατέληξε, σημειώνοντας ότι μια τέτοια θέση είναι απαράδεκτη.

 

Αρθρογράφος