ΡΟΗnews: Η πανδημία στην Ιταλία και η επόμενη μέρα (video)

16 Απριλίου 202013:45

Κατά την διάρκεια της πανδημίας παρακολουθήσαμε την πληγωμένη Ιταλία .Τις συγκλονιστικές εικόνες στα νοσοκομεία, τους δρόμους ..Τους χιλιάδες θανάτους..Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθήσαμε συνεντεύξεις Ελλήνων στην Ιταλία .Πολύ λίγων όμως Ιταλών…

Σήμερα με την πολύτιμη βοήθεια της δικηγόρου Κατερίνας Βιτσίνι ο δημοσιογράφος κ. Σάκης Αντωνίου συνομίλησε  με την Dr Simina Malucelli ανώτερο διοικητικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο της Κεντρικής Ιταλίας με καταγωγή όμως και τόπο διαμονής την Φερράρα της Εμίλα Ρομάνα ,περιοχή που έπληξε ο ιός.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη η  οποία μας δίνει αφορμή και για περισσότερες σκέψεις σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης επισημαίνεται η αρχική λαθεμένη αξιολόγηση της σοβαρότητας του κινδύνου της πανδημίας εκ μέρους των ιταλικών αρχών, που οδήγησε στην μη έγκαιρη λήψη περιοριστικων μέτρων : δεν είχαν καταλάβει ότι ο ιός υπήρχε ήδη πολύ πριν γίνει (κι αυτό τυχαία) το πρώτο τεστ που ανίχνευσε τον ιό στον “ασθενή 1”, ο οποίος δεν είχε πάει ποτέ στην Κίνα ουτε είχε έρθει σε επαφή με κινεζο, οπότε όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί για τα καλά και, παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, το κλείσιμο των σχολείων, του μεγαλύτερου μερους των εργοστασίων, των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης κλπ, δεν μπόρεσε να αποφευχθει ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων που τελικά είδαμε.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Θράκη, μιας μου γίναμε σοφότεροι, χάρη στην εμπειρία της Ιταλίας (αλλά και της Ισπανίας, της Γαλλιας, του Ηνωμένου Βασιλείου, κλπ) και διαπιστώσαμε για τα καλά την ταχύτητα και τον κίνδυνο της διασποράς του ιού, μας προκαλούν ανασφάλεια λόγω της ασάφειας των ειδήσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των τεστ που έχουν διεξαχθεί γύρω από τα κρούσματα της Ξάνθης, σε συνάρτηση με τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος κατέφτασε εσπευσμένα στην πόλη της Ξάνθης, δηλώνοντας οτι είναι μεγάλο το ιικό φορτίο στην περιοχή.

Η εμπειρία της Ιταλίας μας κατέστησε σοφότερους και πήραμε περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού κι όπως φαίνεται, η κατάσταση στη χώρα μας είναι ακόμη ελεγχόμενη, όμως από την αντίδραση του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος έσπευσε στην Ξάνθη προφανώς για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση η οποία σύμφωνα με την κρίση του ελλόχευε μεγαλους κινδύνους, προκαλείται ένταση γιατί η αίσθηση είναι ότι …τα πράγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως… συμφέρει να φαίνονται!!!

Επικρίνεται η έλλειψη επαρκούς και σαφούς ενημέρωσης. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι δεν λέγονται τα πράγματα όπως είναι.

Αρθρογράφος