Ροδόπη 2018: Σε αναζήτηση ηγεσίας….

11 Φεβρουαρίου 201811:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το 2018 θα είναι μία χρονιά εξελίξεων, όπως κάθε νέο έτος! Ο κόσμος αλλάζει, η δυναμική των εξελίξεων μεταλλάσσεται κι εμείς καλούμαστε να προσαρμόσουμε συνήθειες, γνώσεις και αντιλήψεις..

Ξεφυλλίζοντας τον «καζαμία του Economist»  μαθαίνουμε ότι το 2018, τρεις ξεχωιστές δυνάμεις θα προκαλέσουν την σύγχρονη αλλαγή ισορροπίας μεταξύ κρατους και αγοράς: η techlash-τεχνοεπίθεση, ο μακρονισμός και η αλλαγή συμπεριφοράς ενάντια της Κίνας προβλέπεται να «ανοίξουν» την κερκόπορτα προς έν πιο ρυθμισμένο, αμυντικό κα προστατευτικό είδος καπιταλισμού!

Επίσης το  Economist προβλέπει για το ποιοι θα είναι οι μεγάλοι άνδρες που θα αποχωρήσουν το 2018 αλλά θα συνεχίσουν να ασκούν επιρροή πίσω από τα παρασκήνια κάνοντας και ειδική αναφορά σε εκείνους που θα έπρεπε να φύγουν αλλά δεν το κάνουν…

Εκεί , όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζονται ο αμαθείς όπως εγώ είναι ο κόσμος που αναδύεται από τα κείμενα που αναφέρονται στα drones,την «κλιματική γεωμηχανική», την ανάπτυξη τύπου L, το BeiDou, τον ΟΜΟ Sapiens, το διεμπλεκόμενο διαδίκτυο και τα κβαντοδυφία (qubits), το 5G, τα esports, την «κόπωση από την διαφορετικότητα» και την  εφαρμογή του λογισμικού blendoor στα HR τμήματα επιχειρήσεων για ανθρώπινους πόρους, τον αξιακό κώδικα των millenials, την μετάβασή μας στην εποχή των πολυκοσμικών όντων, τα πρώτα φάρμακα παρεμβολής RNA, οι γονιδιακές θεραπείες και η τεχνική της γονιδιακής τροποποίησης …

Θα περίμενε κανείς ότι εν έτει 2018, στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ροδόπη της γενικότερης απαξίωσης και στις θρακιώτικες «Θερμοπύλες» της σύγχρονης Ελλάδας θα είχε αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός προβληματισμός για την επόμενη μέρα ενώ τα σύγχρονα ρεύματα σκέψη και προβληματισμού θα άγγιζαν την τοπική κοινωνία.

Την εβδομάδα,όμως, που μας πέρασε, νέα τύμπανα πολέμου ήχησαν στην προοπτική να ανοίξει και 4η Νομική Σχολή στην Αχαΐα (ίσως και στην Κρήτη), δηλώσεις και ψηφίσματα από κάθε γωνιά της Κομοτηνής, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το ΕΒΕΡ, δεύτερη σύσκεψη φορέων ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης,και όσοι είχαν τυχόν επιφυλάξεις ενεπλάκησαν κι αυτοί σε νέο ανένδοτο για να είναι μέσα στο κάδρο της τοπικής δημοσιότητας.

Βεβαίως, ανάλογες κινητοποιήσεις και οχλήσεις προς την κεντρική εξουσία ή το «Αθηνοκεντρικό Κράτος» δεν βλέπουμε για άλλα κι άλλα ούτε κι όταν η περιοχή μας υποβαθμίζεται σε καθημερινή βάση. Από την ηγεσία του ΔΠΘ βεβαίως δεν βλέπουμε την ίδια ευθιξία τα τελευταία χρόνια όταν γίνεται πρωτοσέλιδο για ζητήματα κακοδιαχείρισης (ας το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται) .

Είδαμε πολιτικούς, πολιτευτές, εκπροσώπους επαγγελματιών εστίασης, δικηγόρους, φοιτητικές παρατάξεις, πανεπιστημιακούς , συνδικαλιστές να εκδίδουν ψηφίσματα και να συναθροίζονται σε αίθουσες συνεδριάσεων , συνωστιζόμενοι για μία φωτογραφία  για να καταλήξουν στο τέλος σε μαζώξεις καφεποσίας στην κεντρική πλατείας της πόλης και μάλιστα το Ψυχοσάββατο, εν είδει μνημοσύνου των μεγάλων ιδεών!!!

Ας ελπίσουμε ότι οι εικονιζόμενοι ανήσυχοι κι αγανακτισμένοι φορείς της Ροδόπης θα κατεβάσουν τα λάβαρα του πολέμου και θα αρχίσουν να ασχολούνται με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία!!!  Ας μην είναι το 2018 μία ακόμη χρονιά με έλλειμα ηγεσίας για την περιοχή!! Δεν έχουμε χρόνο!!!

Τα παραπάνω δεν τα γράφει ένας δημοσιογράφος, ένας συγγραφέας ή ένας πολιτικός αναλυτής… Τα σκέφτεται ένας μπαμπάς που επιμένει με όλες τις αντιξοότητες και αδυναμίες να μεγαλώσει το παιδί του ΕΔΩ!!!

Υ.Γ.Σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις φωτογραφίες από την διάσκεψη των φορέων και μη στο ΕΒΕΡ δεν υπάρχουν πουθενά χαρτιά , σημειώσεις, ατζέντες.. Μόνο κάτι χάρτινα ποτηράκια….

Αφιερωμένη εξαιρετικά κι ανεξαιρέτως η Φωτογραφία του Γιάννη Ξανθούλη και του Σταμάτη Σπανουδάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη!!

Αρθρογράφος