diodia_ergatiko

Ραντεβού στα διόδια από φορείς και πολίτες

26 Οκτωβρίου 201121:29

diodia_ergatikoΗ επόμενη συνάντηση για το ζήτημα των διοδίων δεν θα γίνει σε κάποια αίθουσα αλλά στα Διόδια της Εγνατίας Οδού. Αυτή είναι η απόφαση που ελήφθη από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών και τους εκπροσώπους φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο.

Η Συνέντευξη Τύπου – Συνάντηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης είχε σαν στόχο να ενημερωθεί η κοινωνία για τις μέχρι σήμερα κινήσεις της γύρω από το ζήτημα των διοδίων αλλά ταυτόχρονα να δώσει στους φορείς και τους πολίτες το μήνυμα, ότι εξάντλησε τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, δίνοντας τη σκυτάλη σε ευρύτερες εκφράσεις των πολιτών, ώστε η αντίδραση της κοινωνίας να μετουσιωθεί σε έμπρακτη διαμαρτυρία για τα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Από κοινού,  φορείς και μέλη της Κίνησης αποφάσισαν ότι σε μία από τις προσεχείς Κυριακές, θα κληθούν πολίτες και συλλογικότητες σε μια κινητοποίηση στα διόδια του Ιάσμου, όπου θα επιδιωχθεί να υπάρχει συμμετοχή από τους δύο –τουλάχιστον- νομούς που χωρίζουν τα διόδια. Στο εξής το μέλλον των αντιδράσεων ή των κινητοποιήσεων θα αποφασίζεται από συνελεύσεις αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας πολιτών που φιλοδοξούν να δημιουργηθεί, με πρώτη ευκαιρία τη διαμαρτυρία στα διόδια του Ιάσμου (Αμαξάδων).

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Στη συνάντηση της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο παρέστησαν εκτός των μελών τα Κίνησης, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μπάμπης Ευστρατίου αλλά και η Πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρεις Μαρία Μωυσίδου. Το μέλος της Κίνησης Κώστας Γούναρης ενημέρωσε τα ΜΜΕ και τους φορείς για τις δράσεις της Κίνησης από την ημέρα που συστήθηκε μέχρι σήμερα για τις θέσεις της γύρω από το ζήτημα των διοδίων (που έχει μονοπωλήσει σχεδόν τη δράση της) και για την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας στα όρια της Περιφέρειας προκειμένου η αντίδραση των πολιτών να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα αλλά, κυρίως, αποτέλεσμα.

Η συζήτηση άνοιξε, τόσο για το επίπεδο των θέσεων και την προβληματική που αναπτύσσεται, όσο και το θέμα του συντονισμού των δράσεων. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι στην όλη πρωτοβουλία πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να εμπλακεί και η Περιφέρεια, εκφράζοντας αυτή την αντίδραση της κοινωνίας για τα διόδια και το υψηλό κόστος τους. Παράλληλα σημείωσε ότι περά από το Δήμο Ξάνθης που εξέδωσε το σχετικό ψήφισμα, η δράση πρέπει να προχωρήσει σε όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.  Από την πλευρά του ο Μπάμπης Ευστρατίου δεσμεύτηκε ότι σε πνεύμα περιφερειακής συνεργασίας μπορεί να έρθει σε επαφή με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εργαζόμενους που διανύουν καθημερινά την απόσταση καθώς ανήκουν στην Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Παίρνοντας το λόγο ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μηνιαίες κάρτες και ελαφρύνσεις και επεσήμανε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σωματεία της Ομοσπονδίας όπως τα Φορτηγά και τα Ταξί, η βιωσιμότητα των οποίων απειλείται από τα διόδια. Ήταν υπέρμαχος της άποψης ότι οι κινήσεις στο εξής πρέπει να είναι δυναμικές, δεσμευόμενος ότι θα έρθει σε επαφή με τους άλλους νομούς αλλά και με τα σωματεία που πλήττονται ιδιαίτερα.

Η απόφαση που ελήφθη
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από τους παριστάμενους με δική της πρωτοβουλία η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, μετά από συνεννόηση με τους φορείς θα ορίσει την ημέρα της κινητοποίησης στα διόδια του Ιάσμου και, επί τόπου, οι συμμετέχοντες θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους. Στόχος όλων να πιεστούν βουλευτές και Περιφέρεια, ώστε να επιδιώξουν, ελάφρυνση των βαρών και μείωση – τουλάχιστον- του αντιτίμου, με βάση τις θέσεις που έχουν εκφραστεί. Ο προβληματισμός για το αν η θέση  «ναι στα διόδια υπό προϋποθέσεις και με χαμηλό τίμημα» απομακρύνει κάποιους πολίτες συζητήθηκε και αυτό που αναφέρθηκε είναι ότι οι δεδομένες προϋποθέσεις δεν έχουν υπάρξει, ενώ οι επόμενες συγκεντρώσεις με τη μορφή των συνελεύσεων και τη μαζικότητά τους μπορούν να καθορίσουν με σαφήνεια το αίτημα των πολιτών.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr