Ρ.Τ. Ερντογάν: Στόχος μας η Ευρώπη (μέσω Βαλκανίων)!

20 Μαΐου 201822:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο Σεράγεβο βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν όπου πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση και ζητεί την ψήφο των απόδημων Τούρκων. Η παρουσία Ερντογάν στη Βοσνία επηρεάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Όπως εκτιμούν ντόπιοι αναλυτές η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δεν έχει να κάνει μόνον με τις τουρκικές εκλογές αλλά και με τις εκλογές στη Βοσνία τον Οκτώβριο του 2018, όπου η Τουρκία σαφώς και παίζει ενεργό ρόλο. Αυτή η επίσκεψη ενισχύει την εκστρατεία του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, βεβαίως τον Ιζετμπέγκοβιτς καθώς και τις προεδρικές φιλοδοξίες τηςγυναίκας του.

Η τωρινή συγκυρία με τον πολιτικό ελιγμό προεκλογικού χαρακτήρα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος μόνον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη με ισχυρή την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου βρίσκονται σε μία φάση ανάπτυξης κι εξέλιξης των ευρω-ατλαντικών τους σχέσεων.

Από το περιεχόμενο της ομιλίας του Ρ.Τ. Ερντογάν στις εργασίες του Συνεδρίου των αποδήμων τούρκων αλλά και από τις επιμέρους επαφές του με τοπικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες της Β-Ε προκύπτει ότι η στρατηγική του σημερινού τουρκικού κατεστημένου έχει ως έναν από τους βασικούς της στόχους τον “εκβιασμό” της Ευρώπης  μέσω του ισχυρού ισλαμικού παράγοντα και η διαδρομή αυτή διέρχεται μέσω του “βαλκανικού διαδρόμου”.

“Οι πρόγονοί μας και μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτραβήχθηκαν στη Θράκη αλλά οι σχέσεις μας με την Ευρώπη δεν διεκόπησαν” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζοντας ότι “ήρθε ο καιρός να ενωθούν όλοι οι Τούρκοι και η τουρκική ηγεσία θα αποτρέψει κάθε σχέδιο των δυτικών χωρών για να αποκοπούν οι δεσμοί των τούρκων της διασποράς”.

Να επισημάνουμε ότι ανάμεσα στους 20.000 οπαδούς του ΑΚΡ βρίσκονταν και οπαδοί του Ερντογάν που είχαν ταξιδέψει, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες των τοπικών μέσων, από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Νοργηγία, Τσεχία, Σερβία…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη στροφή της Τουρκίας προς την Σερβία και η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων καθώς οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν δέκα φορές φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ,ενώ στόχος είναι να φτάσουν στα επόμενα δύο χρόνια τα τρία δισεκατομμύρια.

Αρθρογράφος