Ψηφιακό αλαλούμ “made in” EETT-Digea

7 Ιουλίου 201419:59

Μια εβδομάδα μετά την ψηφιακή μετάβαση σε 19 κέντρα εκπομπής στην Πελοπόννησο, οι άνθρωποι της Digea προσπαθούν να διορθώσουν τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν. Η κατάσταση τις πρώτες μέρες ήταν τραγική. Πολλά περιφερειακά κανάλια δεν εμφανίστηκαν καν σε ολόκληρες περιοχές της Πελοποννήσου και το τηλεοπτικό σήμα έσβησε ολοκληρωτικά. Πανικόβλητοι Κάτοικοι σε χωριά της Πελοποννήσου προσπαθούσαν να βρουν σήμα, έπαιρναν Τηλέφωνο, έψαχναν καινούργιες κεραίες, ρωτούσαν που θα πρέπει να τις στρέψουν για να πιάσουν ψηφιακό σήμα. Η ΝΕΡΙΤ εξέπεμπε με καλό σήμα αλλά διατήρησε και την αναλογική της εκπομπή στη βόρεια Πελοπόννησο. Εξαφανίστηκε η Nova επίγεια, το BBC και τα λοιπά δορυφορικά κανάλια. Σε πολλές περιοχές δεν υπήρχε το σήμα της Βουλής ΤV. Στο κέντρο της Πελοποννήσου αλλά και σε Αχαΐα που δεν βλέπουν οι 19 πομποί του ψηφιακού σήματος, η τηλεόραση εξαφανίστηκε! Τα περιφερειακά κανάλια για να πληρώσουν λίγα λεφτά για ενοίκιο, δέχθηκαν την πρόταση της Digea να στριμωχτούν 8 και 9 κανάλια σε μια ψηφιακή συχνότητα με αποτέλεσμα η ισχύς του σήματος τους να είναι κάτω του 60% και η εικόνα να φαίνεται χάλια.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΕΤΤ να αποδεχθεί τις θέσεις της ιδιωτικής εταιρείας. Πρώτον ορίστηκε για την Ελλάδα που έχει ιδιόμορφη γεωγραφική εικόνα, ψηφιακή μετάβαση τηλεόρασης για 156 μόνο σημεία εκπομπής. Επέμεναν πως με αυτά θα καλυφθεί το 90% της πληθυσμιακής Ελλάδας. Πρακτικά όμως τα 156 κέντρα εκπομπής καλύπτουν μετά βίας το 60% της γεωγραφίας της χώρας. Για τα υπόλοιπα σημεία το υπουργείο Μεταφορών μετέφερε με νόμο την ευθύνη και το κόστος στους δήμους της χώρας για να αναλάβει η Digea με το αζημίωτο να εγκαταστάσεις δευτερεύοντες αναμεταδότες τους οποίους θα πληρώσουν οι δήμοι! Αυτό υπόσχονται τώρα στην Πελοπόννησο, ότι δηλαδή θα βάλουν άλλους αναμεταδότες για να καλυφθούν τα χωριά και οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου τηλεοπτικό σήμα. (Λευκά σημεία στο χάρτη ψηφιακής εκπομπής).

Η δεύτερη επιλογή της ΕΕΤΤ να αποδεχθεί να νοικιάζει η Digea χωρητικότητα στις συχνότητες ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ «πούλησε» φθηνά στην εταιρεία των καναλαρχών ολόκληρες συχνότητες, οδήγησε στην «εξαφάνιση» της εικόνας των περιφερειακών καναλιών. Η Digea στην Πελοπόννησο στρίμωξε 8 και 9 κανάλια σε μια ψηφιακή συχνότητα, ενώ για να υπάρχει καλό σήμα χωράνε το πολύ 6 κανάλια. Τα περιφερειακά πληρώνουν μεν φθηνά το ενοίκιο αλλά δεν φαίνονται πουθενά! Ειδικά αν ένα περιφερειακό κανάλι έχει καλό τεχνολογικό εξοπλισμό, εκπέμπει χειρότερο σήμα!

Οι βαρύτατες οι ευθύνες της ΕΕΤΤ και η μεγάλη αποτυχία των ιδιωτών της TV

Έξι χρόνια προετοιμαζόταν η Digea, κοινή εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας της χώρας για τη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Με προνομιακό ατού ότι ήταν η μοναδική εταιρεία που ανέλαβε το προσωρινό καθεστώς της μεταβατικής ψηφιακής περιόδου από το 2008, επέβαλλε στο υπουργείο Μεταφορών και την ΕΕΤΤ την αλλαγή του ψηφιακού χάρτη το 2012 και τον Φεβρουάριο του 2014 πήρε όλες τις ψηφιακές συχνότητες της χώρας. Με βάση το δικό της προγραμματισμό και ετοιμασίες, εκδόθηκε το χρονοδιάγραμμα για να σβήσει σε όλη τη χώρα το αναλογικό σήμα, από τον Μάϊο ως τις 19 Νοεμβρίου του 2014.

Την περασμένη εβδομάδα, με το πρώτο μεγάλο σβήσιμο του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σε 19 κέντρα εκπομπής στη Πελοπόννησο, αποδείχθηκε η πρώτη τεράστια αποτυχία των ιδιωτικών συμφερόντων που πήραν τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων. Η Πελοπόννησος σε πάρα πολλά σημεία σταμάτησε να έχει τηλεόραση! Σε άλλα σημεία γύρω από την Πελοπόννησο τα τηλεοπτικά κανάλια αυξήθηκαν! Η εικόνα των περιφερειακών καναλιών είναι άθλια. Τα αναλογικά σήματα των καναλιών δεν έκλεισαν όλα, με αποτέλεσμα να γίνεται της τρελής παρεμβολής σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα τραγικά αποτελέσματα του πρώτου μεγάλου ψηφιακού περάσματος με ευθύνη της Digea, η οποία ανέλαβε και την ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, νοικιάζοντας στην κρατική εταιρεία την 4η ψηφιακή συχνότητα της με εύλογο κέρδος.

Η αναβολή, της αναβολής, ω αναβολή!

Με δεδομένο ότι ικανοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις των τηλεοπτικών διαπλεκομένων που συνυπάρχουν στη Digea, η ΕΕΤΤ παρέδωσε τις ψηφιακές συχνότητες στην εταιρεία των καναλαρχών στις 9 Φεβρουαρίου. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η άδεια παραχώρησης του ψηφιακού φάσματος για τα επόμενα 15 χρόνια, οι όροι που θα πρέπει να τηρεί η εταιρεία καθώς και το τιμολόγιο ενοικίασης των συχνοτήτων για τους πελάτες-κανάλια της ιδιωτικής εταιρείας των καναλαρχών. Από τότε μέχρι και σήμερα έγιναν τρεις τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης. Αρχικά προβλεπόταν να αρχίσει η ψηφιακή από τον Έβρο στις 9 Μαΐου, επειδή όμως η Digea δεν ήταν έτοιμη για συγκεκριμένη περιοχή σε αντίθεση με τη ΝΕΡΙΤ για το συγκεκριμένο σημείο, έγινε τροποποίηση για τις 27 Μαΐου με έναρξη την Πελοπόννησο. Η Digea είχε εξασφαλίσει συμφωνίες με όλα τα περιφερειακά κανάλια της Πελοποννήσου προσφέροντας μειωμένες τιμές ενοικίου. Μετά τη διαπίστωση πως η ΝΕΡΙΤ δεν είναι έτοιμη για την Πελοπόννησο, ακολούθησε νέα τροποποίηση δίνοντας την ημερομηνία της 27ης Ιουνίου για Πελοπόννησο και 11 Ιουλίου για την Αττική. Η ΝΕΡΙΤ δεν κατάφερε να ετοιμαστεί και έτσι παραδόθηκε έναντι υψηλού ενοικίου η ψηφιακή εκπομπή της στη Digea. Το ψηφιακό μπάχαλο που προκλήθηκε, προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση. Ακολουθεί η τρίτη αναβολή ψηφιακής μετάβασης για την Αττική, από τις 11 Ιουλίου στις 18 Ιουλίου, ή στις 25 Ιουλίου μετά δηλαδή το Μουντιάλ. Στο υπουργείο Μεταφορών και το Μάξιμου τρέμουν στην ιδέα ενός νέου ψηφιακού «βατερλό» για έξι εκατομμύρια κατοίκους στην Αττική…

(πηγ: typologies)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr