pshto-gourounopoulo

Ψητό γουρουνόπουλο

6 Μαΐου 201213:00

pshto-gourounopouloΛουκούμι! Γλύκισμα! Λιώνει στο στόμα και χωρίς να έχει τη «μυρωδιά» του γουρουνόπουλου.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα

περίπου 3 κιλά γουρουνόπουλο, ένα κομμάτι, όσο πιο μικρό γίνεται, χωρίς το κεφάλι

ελαιόλαδο για επάλειψη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ένα κλωναράκι δενδρολίβανο

1 ποτήρι λευκό κρασί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC.

Πλένετε το γουρουνόπουλο και αν χρειάζεται το ανοίγετε ώστε να γίνει ένα ανοικτό κομμάτι. Την πέτσα δεν την αφαιρείτε.

Αλείφετε με ελαιόλαδο το γουρουνόπουλο απ’ όλες τις μεριές και το αλατοπιπερώνετε. Στα πιο παχιά σημεία του κρέατος κάνετε τρύπες και μέσα βάζετε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε το γουρουνόπουλο σε ένα ταψί, με την πέτσα προς τα κάτω. Τοποθετείτε πάνω στο γουρουνόπουλο το δενδρολίβανο και περιχύστε με το κρασί. Ρίξτε στο ταψί και ένα ποτήρι νερό και βάλτε το στο φούρνο.

Θα χρειαστούν περίπου 4 ώρες για να γίνει λουκούμι. Προσέξτε μην σας κολλήσει στο ταψί το γουρουνόπουλο, γι’ αυτό μετά τη μισή ώρα, κουνάτε το. Μετά από 1½ ώρα περίπου, γυρίστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα πάνω.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος θα πρέπει κάθε μισή ώρα να περιχύνετε το χοιρινό με τα ζουμιά του και να προσθέτετε συνέχεια νερό στο ταψί, γιατί σώνεται. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει η πέτσα σκληρή και τραγανή.

Tips:- Από το ζουμί μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα για να το συνοδεύσετε. Προσπαθήστε να πάρετε όσον το δυνατόν το ζωμό αποφεύγοντας το λίπος. Βάλτε το σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε λίγο άσπρο κρασί και μια κουταλιά νισεστέ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, αλατοπιπερώστε και δέστε τη σάλτασ.

         -Του πάνε τέλεια οι Ψητές πατατούλες με δενδρολίβανο. Οι οποίες για να γίνουν τέλειες, αφαιρέστε το ελαιόλαδο του τηγανίσματος και απλώς προσθέστε στο ταψί το ζουμί από το γουρουνόπουλο.

         -Επίσης μπορείτε σχεδόν μια ώρα προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο να προσθέσετε πατάτες στο ταψί, μαζί με λεμόνι και νερό.

         -Για να μετριάσετε τη λιπαρότητα του χοιρινού, συνοδεύστε το με μια πράσινη σαλάτα με φρούτα, που θα την εξουδετερώσουν με την οξύτητά τους, ή απλώς περιχύστε τη σαλάτα με μια vinaigrette λεμονιού. 

        -Για τον ίδιο λόγο, προτιμήστε ένα κρασί λευκό με οξύτητα, όπως ένα Ασύρτικο ή ένα Μοσχοφίλερο.

       -Σε περίπτωση που το γουρουνάκι είναι με το κεφαλάκι, θα πρέπει να το κόψετε. Θα το τοποθετήσετε όρθιο σε μια γωνιά του ταψιού και θα το περιχύνετε και αυτό με ζουμί. Δεν χρειάζεται να το γυρίσετε, θα γίνει μόνο του. Καλό θα ήταν τα αυτάκια του να τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο, μην καούν.

 

Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Πηγή : www.yumm.gr

www.mpatzakidis.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr