Πρώτο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της 27ης KAVALAEXPO 2019

29 Σεπτεμβρίου 201908:04

Τα πολλά και σημαντικά οφέλη των εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ γειτονικών χωρών, υπερτονίστηκαν και καταγράφηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί από το Επιμελητήριο Καβάλας στο πλαίσιο της 27ης KAVALAEXPO 2019 που φιλοξενείται από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου στο σύγχρονο εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Πολυπληθείς επιχειρηματικές αποστολές -μεταξύ άλλων- από την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την την Κύπρο συμμετείχαν στη φετινή της 27ης KAVALAEXPO 2019 μέσω των Επιμελητηρίων διαφόρων πόλεων των παραπάνω χωρών, υπογραμμίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ των χωρών της νότιας Βαλκανικής, και όχι μόνο, για νέες εμπορικές συνεργασίες και συμφωνίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με άλλες όμορες περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ως οικοδεσπότης της έκθεσης και της επιχειρηματικής συνάντησης, επισήμανε την ανάγκη καλύτερης και ουσιαστικότερης γνωριμίας μεταξύ των επιχειρηματιών των χωρών της Βαλκανικής, υπογραμμίζοντας τη δυναμική παρουσία πολλών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών αποστολών στη φετινή έκθεση, γεγονός που σηματοδοτεί το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για άνοιγμα νέων αγορών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα οφέλη των εμπορικών συνεργασιών της Ελλάδας με τους γείτονές της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ότι το 5% των ελληνικών εξαγωγών καταλήγουν στη Βουλγαρία, όπως στη Βουλγαρία κατέφυγε μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών την περίοδο της κρίσης λόγω της χαμηλής φορολόγησης και του επίσης χαμηλού κόστους εργασίας. Στη Σερβία, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδύσεων, στην Αλβανία τα ελληνικά προϊόντα κατέχουν το 21% των εισαγωγών που κάνει η χώρα, ενώ οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας συμφωνήθηκε να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα».

Λίγο αργότερα, από το ίδιο βήμα του οικονομικού φόρουμ, ο πρόεδρος της ATIK TURKEY Μεχμέτ Αράτ, του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου τουρκικών επιχειρήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, τόνισε ότι η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή από την Τουρκία στην έκθεση της Καβάλας φανερώνει την αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών για επίτευξη ακόμα περισσότερων συνεργασιών και ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεσμών. Μάλιστα, σε κάποια αποστροφή του λόγου του σημείωσε με νόημα «οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί κάνουν πολλά λάθη. Εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η υγιής και η σωστή επιχειρηματικότητα φέρνει κέρδη και οφέλη στις χώρες και τους πολίτες».

Η ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Καλλιόπη Μπρουτζάλα στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το υπουργείο να βρίσκεται στο πλευρό των επιμελητηρίων στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία όλων των μερών μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη η οποία αναμφισβήτητα περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ παρουσιάστηκαν όλες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στις χώρες της νότιας Βαλκανικής από εκπροσώπους επιμελητηρίων όπως της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, και της Βουλγαρίας.

Το 1ο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών που είχαν κλειστεί το προηγούμενο διάστημα και με ξενάγηση των ξένων αποστολών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Β.Λωλίδης

Αρθρογράφος