Πρόταση της ΕΛΜΕ Ροδόπης για τους αγώνες δράματος στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

30 Μαΐου 201500:55

  Σας ενημερώνουμε ότι εδώ και τρία χρόνια υπάρχει ένας θεσμός αγώνων δράματος, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό «Μικρός Διάκοσμος» του γνωστού Κομοτηναίου καλλιτέχνη Γιάννη Βουλτσίδη, με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και με τη στήριξη έως τώρα του τοπικού Δήμου. Φέτος μάλιστα ο θεσμός αναβαθμίζεται σε Περιφερειακό και θα πραγματοποιείται πλέον υπό τη γενική εποπτεία της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης. Συμμετέχουν σε αυτόν θίασοι από σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

     Ο θεσμός έχει ήδη έως τώρα πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, για την περαιτέρω ωστόσο ανάπτυξή του πρέπει να υποστηριχθεί πολύ πιο σοβαρά και επίσημα και να μπει μέσα στα σχολεία, με υπεύθυνο καθηγητή θιάσου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και με την παροχή κάθε άλλης δυνατής διευκόλυνσης. Στο τέλος, όλοι οι θίασοι θα σμίγουν στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, πριν αρχίσουν οι σχολικές εξετάσεις, σε ένα είδος τριήμερου φεστιβάλ δράματος, κατά παραπλήσιο τρόπο που συμβαίνει – με τεράστια μάλιστα επιτυχία – και σε άλλες περιοχές που διαθέτουν αρχαία θέατρα (π.χ. Μεσσήνη). Ένα τέτοιο φεστιβάλ, πέραν του προφανούς παιδευτικού του κέρδους (τριβή των μαθητών με το αρχαίο θέατρο, γενικότερη προώθηση της θεατρικής παιδείας στους νέους, κλπ), είναι φανερό ότι θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις (στόχος είναι άλλωστε η συμμετοχή μαθητικών θιάσων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και από το εξωτερικό), μετεξελισσόμενο έτσι σε γεγονός ευρύτερης πολιτιστικής, αλλά ακόμη και τουριστικής σημασίας για τον τόπο μας.

    Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να στηρίξετε τον εν λόγω θεσμό, σε συντονισμό με την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, το ΔΠΘ και τον «Μικρό Διάκοσμο», αλλά και με όποιους άλλους φορείς κρίνετε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. 

 

                                          Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης

Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

           Ν. Δαπέργολας                                                                            Μ. Σουλιώτη

 

Αρθρογράφος