Η πρώϊμη ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας στο επίκεντρο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ

21 Νοεμβρίου 201707:00

Γράφει η κ. Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη*

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα 2-5 Νοεμβρίου το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό συζήτησαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους σύγχρονους Ωτορινολαρυγγολόγους, από τα οποία  ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  • Την στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη ρινοπλαστική και τη χρήση μοσχευμάτων σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων .
  • Την ενδιαφέρουσα ομιλία που πραγματοποιήθηκε από την κορυφαία επιστήμονα στον τομέα της ρινολογίας και ρινοχειρουργικής κ Valerie Lund σχετικά με τις διαταραχές της όσφρησης και την αντιμετώπιση τους.
  • Την διεξοδική ανάλυση από Έλληνες και ξένους ομιλητές σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των κακοηθειών κεφαλής και τραχήλου και στη χειρουργική των σιελογόνων αδένων.
  • Σε θέματα που αφορούν στην παιδο-ωτορινολαρυγγολογία με ιδιαίτερη έμφαση  στην πρώιμη ανίχνευση της παιδική βαρηκοΐας με  Ωτοακουστικές και προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους  καθώς και στην αντιμετώπιση της, θέμα που απασχολεί έντονα τους ειδικούς στο χώρο της Ωτορινολαρυγγολογίας.
  • Τέλος δόθηκε και βήμα σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν ελεύθερες ανακοινώσεις μερικές από τις οποίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα με τις στρογγυλές τράπεζες  διενεργήθηκαν και πρακτικά κλινικά φροντιστήρια και instructional courses με ολιγομελή τμήματα που αφορούσαν ε εξειδικευμένα πεδία τη Ωτορινολαρυγγολογίας όπως τη χρήση υπερήχων στην ΩΡΛ τη σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική ρινός FESS), τον ίλιγγο κ.α.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου λειτούργησε και έκθεση ιατρικής τεχνολογίας , ιατρικών αναλώσιμων υλικών και νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποί α είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε.

Όπως συμβαίνει συνήθως στις επιστημονικές συναθροίσεις αυτού του είδους, το  Πανελλήνιο Συνέδριο ΩΡΛ έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους  από όλη την Ελλάδα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για περιστατικά και ζητήματα που αφορούν την ιδιαιτέρως ευρεία ειδικότητα του Ωτορινολαρυγγολόγου.

*Η κ. Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη είναι ΩΡΛ-Χειρουργός στην Κομοτηνή.

Αρθρογράφος