Πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για Μητέρες και Παιδιά από το ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης

5 Ιανουαρίου 202010:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

O σύλλογος Δ.Α.Δ.Α.Α για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους τελευταίους μήνες συμμετείχε σε κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια του ERASMUS+ όπως το “Musicfulness” που είναι μία πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ισπανία και συμμετέχουν φορείς από Ισπανία, Ιταλία και εμείς, με στόχο την μουσικοθεραπεία και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει τόσο τα άτομα του φάσματος όσο και τις γυναίκες που βοηθούν αυτά τα άτομα (μητέρα, αδερφή, σύζυγος).

Η μουσικοθεραπεία έχει ενταχθεί ευρέως εντός του ιατρικού μοντέλου, υποστηρίζοντας ότι πολλά είδη ανθρώπινης μεταβλητότητας πρέπει να νοούνται ως ασθένειες ή άλλα είδη παθολογικών καταστάσεων. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να λάβουν ξεχωριστά συνεδρίες μουσικοθεραπείας. Μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την εργασία μικρών ομάδων όπου μπορούν να έχουν μια κοινή μουσική εμπειρία. Με τη βοήθεια φωτογραφιών και της οπτικής επικοινωνίας, μπορούν να βοηθηθούν και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Επίσης με τη βοήθεια χρονοδιαγραμμάτων καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν σε καθημερινές συνήθειες ρουτίνας.

Η θεραπεία μέσω της μουσικής, σε πλαίσιο ομάδας βοηθάει τα παιδιά με αυτισμό να αλληλεπιδρούν κοινωνικά, αναπτύσσοντας περαιτέρω την επικοινωνία τους και σε κοινωνικές δεξιότητες.

Με τη βοήθεια της μουσικής μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον συναισθηματικό τους κόσμο και να τον ανακαλύψουν. Να τον ενεργοποιήσουν.

Ο Σύλλογος Δ.Α.Δ.Α.Α, πάντα στην πρωτοπορία στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ξεκινάει άμεσα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS + και σε συνεργασία με φορείς από Ισπανία (Σαραγόσα) & Ιταλία (Τορίνο) το πρόγραμμα με τίτλο MUSICFULNESS: Heal the Soul.

Στόχος του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης είναι η χρήση της μουσικοθεραπείας για την εδραίωση και την βελτίωση της σχέσης μητέρας – παιδιού, σε μία περίοδο όπου οι πολλαπλοί ρόλοι που καλούνται να επιτελέσουν οι γυναίκες, τις ωθεί σε ψυχολογική πίεση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα πολλαπλά τους καθήκοντα.
Δηλώσεις συμμετοχής στους Εξακοϊδου Εύη 6936924079 & Αναστασόπουλος Δημήτρης 6973883735.

Όπως μας λένε τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης, “Κοινή συνιστώσα όλων αυτών των προσπαθειών είναι να φέρουμε γνώση στον σύλλογο, γνώση στην πόλη μας και κυρίως γνώση στα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειες τους, ώστε να απομακρύνουμε την έννοια της απόγνωσης και την μοναξιάς και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα που θα αλληλο-υποστηρίζεται και θα προσπαθεί καθημερινά να βελτιώνει τους όρους ζωής της με την έννοια της συλλογικότητας στο επίκεντρο.”

Αρθρογράφος