Ο ΔΑΔΑΑ φιλοξένησε Ιταλούς εταίρους στα πλαίσια του ERASMUS+ KA2 “Meeting Together”

15 Μαΐου 202316:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την αρχική προσέγγιση του οργανισμού ASSOCIAZIONE INSIEME PER L’AUTISMO στον Δ.Α.Δ.Α.Α, διότι είχανε δεί την δουλειά που κάναμε με το Digital Interactive Sports Games, μία μεθοδολογία που με την χρήση τεχνολογίας NINTENDO WII και διαμέσου παιχνιδιών άθλησης, βοηθά τόσο στην κοινωνικοποίηση και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού, όσο και στην βελτίωση του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος ως εισαγωγή στην άθληση. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ERASMUS+ και την Ιταλική Διαχειριστική Αρχή.

BEING TOGETHER: Μια νέα εργαλειοθήκη για τους εκπαιδευτές ενήλικων ατόμων με νοητική αναπηρία – Αυτισμό

Σε πρώτη φάση εστάλησαν εκπαιδευτές από τον Δ.Α.Δ.Α.Α στην περιοχή του PIEMONTE της Ιταλίας και εκπαιδεύθηκαν στην χρήση του ραδιοφώνου ως μέσο κοινωνικοποίησης των ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού και με νοητική υστέρηση.

Σε δεύτερη φάση, από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2023,  φιλοξενήσαμε στην Κομοτηνή έξι εκπαιδευτές από τον Ιταλικό οργανισμό, οι οποίοι στις 5 του μήνα ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους στα γραφεία μας και ενημερώθηκαν για όλες τις δράσεις του Δ.Α.Δ.Α.Α. Κατόπιν όλοι μαζί επισκεφθήκαμε τον σύλλογο «Περπατώ» και μάθανε και για τις δράσεις αυτού του Συλλόγου και συνεχίσαμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας την εκπαίδευση πάνω στις δράσεις του συλλόγου μας.

  • Στις 6 του μήνα η εκπαιδεύτρια Χλόη Γαρδίκη , η οποία είχε δουλέψει την πρώτη χρονιά με τα παιδιά μας στον σύλλογο, πρωί και απόγευμα έδειξε τα D.I.S.G στους Ιταλούς συναδέλφους και μάλιστα κάνανε και πρακτική εξάσκηση σε περιβάλλον μαθήματος ατόμων του φάσματος.
  • Την Κυριακή 7 του μήνα το πρωινό πρόγραμμα είχε εκδρομή στις ομορφιές του τόπου μας όπου πήγαμε τόσο στο Πορτολάγος όσο και στο Φανάρι και το απόγευμα οι ίδιοι εκπαιδευτές ετοίμασαν και παρουσίασαν σενάρια εκπαίδευσης σε άτομα του φάσματος υπο την επίβλεψη της κυρίας Γαρδίκη.
  • Το πρωινό της Δευτέρας 8 Μαΐου ήταν αφιερωμένο στην επίσκεψη στον σύλλογο Αγιοι Θεόδωροι «Αξίζω» και στο εργαστήρι τους όπου αγοράσαμε προϊόντα και ενισχύσαμε την προσπάθειά τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κάναμε το τελευταίο μάθημα με τις δράσεις του συλλόγου μας και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν έτσι δομημένο ώστε παρά το ότι ο άλλος οργανισμός επέδειξε ενδιαφέρον για την δράση D.I.S.G του Δ.Α.Δ.Α.Α, εμείς πιστοί στην θέση μας για συνεργασία όλων των αξιόλογων συλλόγων ΑμεΑ της περιοχής, εντάξαμε στο πρόγραμμα και τις επισκέψεις στους άλλους δύο συλλόγους. Η συνεργασία είναι η λογική μας και την επιβεβαιώνουμε πάντα στην πράξη, όπως και πέρυσι που στείλαμε εκπαιδευτές των Αγίων Θεοδώρων «Αξίζω» μέσα από πρόγραμμα που συμμετείχαμε, στην Σλοβενία και στην Νάπολι της Ιταλίας για να εκπαιδευθούν.  

Όι εκπαιδευτές από την Ιταλία επέδειξαν σε όλες τις ημέρες εκπαίδευσης ιδιαίτερο επαγγελματισμό, αλλά διαμορφώσαμε και πολύ καλές προσωπικές σχέσεις μιας κι εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες, είμαστε γονείς και κάθε προσπάθεια γίνεται για να δείξουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες μας είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των παιδιών μας και κυρίως της συμμετοχής τους ως ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο.

 

 

Αρθρογράφος