Πού πηγαίνει το λίπος όταν αδυνατίζουμε; -Τώρα βρέθηκε η απάντηση

18 Δεκεμβρίου 201412:57

Ο κόσμος, ή τουλάχιστον το κομμάτι του που έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες, κυριαρχείται από την εμμονή για το ιδανικό σώμα, τις τέλειες δίαιτες και τα αποτελεσματικά προγράμματα γυμναστικής. Ζητούμενο είναι βέβαια το αδυνάτισμα. Αλλά πόσοι ξέρουν τι συμβαίνει με το λίπος που χάνει όποιος τα καταφέρνει;

Μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, απέδειξε ότι ακόμη και οι ειδικοί αγνοούν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η πιο ευρέως διαδεδομένη- αλλά λανθασμένη- πεποίθηση είναι ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια, ή θερμότητα.

«Η σωστή απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μάζας που χάνεται ουσιαστικά το εκπνέουμε ως διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε ο Ρούμπεν Μέερμαν, φυσικός που συνεργάστηκε με τον καθηγητή του πανεπιστήμιου, Αντριου Μπράουν, για αυτή την έρευνα.

Στη μελέτη τους, απέδειξαν ότι η απώλεια 10 κιλών λίπους απαιτεί 29 κιλά οξυγόνου να εισπνευστούν και αυτή η μεταβολική διαδικασία παράγει 28 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλά νερού.

Το δίδυμο ουσιαστικά προσέγγισε τη βιοχημεία του αδυνατίσματος από διαφορετική σκοπιά, καταγράφοντας κάθε άτομο του λίπους που χάθηκε. Από αυτά, τα 8,4 κιλά εκπνέονται ως διοξείδιο του άνθρακα μέσω των πνευμόνων. Τα υπόλοιπα 1,6 κιλά γίνονται νερό, τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό σε ούρα, κόπρανα, ιδρώτα, αναπνοή, δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; «Οι υπολογισμοί μας έδειξαν ότι οι πνεύμονες είναι το βασικό απεκκριτικό όργανο για το λίπος. Η απώλεια βάρους απαιτεί το ”ξεκλείδωμα” του άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στα κύτταρα του λίπους, ενισχύοντας έτσι τη συχνή επωδό ”φάε λιγότερο, κινήσου περισσότερο”», εξήγησε ο Μέερμαν.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr