Πότε θα διεξαχθούν διαγνωστικά τέστ στην ΠΑΜΘ; (ηχητικό+video)

9 Μαΐου 202012:21

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Κηφισιά, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία αλλά και η Καστοριά, η Ξάνθη και η Εορδαία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων, που αναζητούν τις «κρυφές» διαδρομές του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι κοινωνικές συναθροίσεις πριν από το εθνικό lockdown, η σύνθεση του πληθυσμού, η πυκνότητα, η ρυμοτομία και η δομή κι η έκταση των εμπορικών κέντρων τους όπου μπορεί να υπάρχει επικίνδυνος συνωστισμός.η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς όπου απουσιάζουν μέτρα προστασίας στα βαγόνια/καμπίνες, κ.α., αποτελούν ορισμένους από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να “εξηγήσουν” το μυστήριο που έχει προκύψει σε επτά δήμους της χώρας, όπου παρατηρήθηκε ιδιομορφία στην τοπική διασπορά και στη σχέση αριθμού κρουσμάτων και πληθυσμού.

Ένα άλλο ζητούμενο, είναι η αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, δηλαδή των περιπτώσεων για τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί η εστία μετάδοσης (δεν πρόκειται για εισαγόμενο κρούσμα ή για επαφές αυτών) και προβληματίζει έντονα τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που διαπιστώνουν πλέον πως ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα, πιο καθυστερημένα εντούτοις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα διαφοροποιημένα στοιχεία που έχουμε , επίσης, για κάποιους δήμους οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιοι  εκ των νοσούντων λόγω και της οικονομικής άνεσης που διαθέτουν προχώρησαν σε ιδιωτικά τεστ για ανίχνευση του Covid-19, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα και απέφυγαν να προχωρήσουν σε τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε επίπεδο νομών, το 55,9%, δηλαδή 1496 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 237 κρούσματα εντοπίστηκαν σε δομές φιλοξενίας και οικισμούς, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 Δυτική Ελλάδα, 93 Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και «λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες». Μηδενικά κρούσματα είχαν οι νομοί Ευρυτανίας, Λακωνίας και Φωκίδας.Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον νομό Καστοριάς (85), Κοζάνης (71), Ξάνθης (52), Λάρισας (50) και Ηλείας (40).

Σε επίπεδο δήμων, στον Δήμο Αθηναίων σημειώθηκαν 314 κρούσματα και ακολουθούν: Δήμος Κηφισιάς (116), Δήμος Θεσσαλονίκης (85), Δήμος Καστοριάς (79), Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού (73), Δήμος Πειραιά (59), Δήμος Χαλανδρίου (52), Δήμος Γλυφάδας (49), Δήμος Περιστερίου (46), Δήμος Λαρισαίων (42), Δήμος Πατρέων (38), Δήμος Νέας Σμύρνης (37), Δήμος Αμαρουσίαου (35), Δήμος Νέας Ιωνίας (35), Δήμος Ξάνθης (34), Δήμος Εορδαίας (31).

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης,με την άρση lockdown, κι αναδείχθηκε μια αναντιστοιχία μεταξύ της ενημέρωσης που υπάρχει τοπικά στις περιοχές για την έκταση της πανδημίας με τα επίσημα νούμερα που ανακοινώθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές όπου οι πολίτες γνώριζαν μηδενικά ή ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, διαπίστωσαν ότι είχαν δεκάδες ασθενείς με COVID-19. Αλλά και περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση, όπως οι τρεις νομοί της Βόρειας Ελλάδας (Καστοριά – Κοζάνη – Ξάνθη) διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την επίσημη ενημέρωση, όπου και όπως αυτή υπήρξε.

Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει η “τυχαία” αποκάλυψη πλατφόρμας με τον τίτλο «Μητρώο Ασθένών» στην κυβερνητική πύλη Gοv.gr, όπου καταγράφονται τα κρούσματα ανά νομό, κάτι που θα είχε λύσει πολλές απορίες εδώ και καιρό.

Την αποκάλυψη αυτή οφείλουμε στον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονία – Θράκη Κώστα Χουβαρδά, που την εντόπισε τυχαία από λάθος στην πληκτρολόγηση, , τη σελίδα που διαθέτει διαδραστικό χάρτη με τα κρούσματα ανά νομό. Όμως, λίγες ώρες αργότερα η συγκεκριμένη πλατφόρμα «κλείδωσε» για το κοινό, αν και είχαν ληφθεί αρκετά αποσπάσματα από το περιεχόμενο, από τοπικούς δημοσιογράφους.

Σύμφωνα,λοιπόν, με νεώτερα δεδομένα, σε 52 ανέρχονται συνολικά τα κρουσμάτα Covid-19 στην Ξάνθη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο μητρώο ασθενών.Πρόκειται για δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί στο μητρώο ασθενών Covid-19 του gov.gr. Η Ξάνθη καταγράφει ποσοστά ρεκόρ σε όλη την Θράκη αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς παρουσιάζει πολλαπλάσια κρούσματα συγκριτικά με άλλες περιοχές.Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στην Κομοτηνή (σύμφωνα πάντα με τα επισημα στοιχεία) τα κρούσματα είναι συνολικά 8 και στον Έβρο 18.


Αναμένεται να περάσουμε από την φάση της υποκαταγραφής κι υποεκτίμησης περιστατικών στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες όχι λόγω της αιφνιδιαστικής έξαρσης της επιδημίας αλλά λόγω των μαζικών διαγνωστικών τεστ -υπολογίζονται σε περισσότερα από 10.000- στον πληθυσμό από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, συνεκτιμούν τις τελευταίες ώρες οι επιδημιολόγοι.

Όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη “η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν επαναφέρει την κατάσταση στην «προηγούμενη κατάσταση», τίθενται σειρά από υγειονομικά πρωτόκολλα που σκοπός τους είναι να μειώσουν την μεταδοτικότητα που υπήρχε πριν. Προσπαθούμε σε πρώτη φάση με οριζόντια μέτρα να μειώσουμε κατά 50% την πυκνότητα στις τάξεις, των επιβατών στα μέσα μεταφοράς. Έτσι, θεωρητικά τo R0 (ο αριθμός νέων κρουσμάτων από ένα υφιστάμενο κρούσμα) που στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται στο 2,5 θα μειωθεί στο 1,25. Και στη συνέχεια, με επιπλέον μέτρα προσπαθούμε να το ρίξουμε ακόμη περισσότερο, κάτω από 1, οπότε η επιδημία συρρικνώνεται. Αυτή είναι η θεωρία, που εφαρμόζουμε βήμα-βήμα.”

Αυτά και άλλα πολλά φαίνεται ότι έχει υπόψη του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος ο οποιος εξ’αρχής τόνιζε ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι κλάσμα του συνολικού αριθμού και είναι άγνωστος ο αριθμός των φορέων ενώ επεσήμαινε την ανάγκη για επιδημιολογική μελέτη στους κατοίκους της Ξάνθης και για άμεση εγκατάσταση υποδομής μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, διότι χωρίς αυτό η λειτουργία του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας στον Νομό Ξάνθης καθίσταται δύσκολη.

Όπως μας ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παν. Αρκουμανέαςδεν πρέπει να χαλαρώσουμε, καθώς οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά αφορούν τις προηγούμενες δέκα ημέρες. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, είμαστε ικανοποιημένοι. Φυσικά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, είμαστε σε εγρήγορση. Αυτά που ακούτε κάθε απόγευμα είναι ότι έγινε πριν δυο εβδομάδες. Τώρα που χαλαρώσαμε από χθες, θα δούμε σε 10 ημέρες τα αποτελέσματα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα» δήλωσε.

Αρθρογράφος