Πως πρέπει να ασκούνται όσοι έκαναν επέμβαση στην καρδιά;

29 Μαρτίου 201312:00

Είναι ίσως ένα από τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες φοβίες των ανθρώπων που έκαναν επέμβαση στην καρδιά και πρέπει μετά να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς, μα πάνω από όλα πρέπει να μάθουν να αθλούνται και να δώσουν εκ νέου μια δυναμική στην καρδιά και τον οργανισμό τους.

Πολλοί φοβούνται ότι κάτι ίσως δεν θα πάει καλά αφού είναι φρεσκοεγχειρισμένοι, κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να πονούν. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το πως πρέπει κάποιος που χειρουργήθηκε στην καρδιά, να αθλείται και πως πρέπει να αθλείται ανάλογα με την επέμβαση του.

Η σε κανονικό ρυθμό βάδιση (περπάτημα) είναι ο κύριος τρόπος για να μπορέσετε να επανακτήσετε την φυσική κατάσταση που είχατε πριν το χειρουργείο τις πρώτες 6 βδομάδες μετά από αυτό.

Για τις πρώτες μέρες θα αρκεστείτε να περπατάτε μόνο στο σπίτι και στον κήπο. Μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες, το περπάτημα πρέπει να γίνεται καθημερινά, και καλύτερα τις πρωινές ώρες. Προσοχή θα πρέπει να δίνετε ώστε το έδαφος που περπατάτε να μην κρύβει παγίδες για μικροατυχήματα (λακκούβες, λάδια, φρούτα). Σκοπός είναι ώστε μετά το τέλος των 4 βδομάδων να μπορείτε να περπατάτε 1,5 με 2 χιλιόμετρα άνετα. Πάντα θα πρέπει να θυμόσαστε ότι το περπάτημα γίνεται για άσκηση και δεν θα πρέπει να νιώθετε εξουθενωμένοι μετά από αυτό.

Συγχρόνως θα πρέπει να εμπλουτίσετε την καθημερινότητα σας με άλλες μικροεργασίες, όπως το σκούπισμα ή το πλύσιμο πιάτων, είτε το πλύσιμο του αυτοκινήτου και η βόλτα στην αγορά.

Εάν νιώσετε εξουθενωμένοι μετά την άσκησή σας μια ημέρα, μπορείτε να ξεκουραστείτε εντελώς την επομένη και να ξαναρχίσετε την επομένη με ρυθμό που να μην σας κουράζει και εξαντλεί.

Σκοπός της άσκησης είναι με το τέλος του πρώτου μήνα να μπορείτε να προχωράτε 1.5 χιλιόμετρο, το τέλος του δεύτερου μήνα 3 χιλιόμετρα και του τρίτου μήνα και μετά 4 – 5 χιλιόμετρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση βαλβίδας, είτε ασθενείς που δεν συνήθιζαν να περπατούν πριν την επέμβαση, είτε πάλι αυτοί που παρουσιάζουν διάφορες κινητικές διαταραχές δεν χρειάζεται να ακολουθούν τόσο εντατικό πρόγραμμα. Σκοπός της άσκησης των ασθενών αυτών είναι να μπορούν να περπατούν 2 χιλιόμετρα με το τέλος των 6 εβδομάδων.

Η χρήση του κυλιώμενου τάπητα θα πρέπει να γίνεται πάντα κατά τέτοιο σκοπό ώστε να μην ασκείται έντονη τάση και πίεση στο στερνικό τραύμα.

Για τα άτομα με κινητικές διαταραχές, φαίνεται ότι η βοήθεια των φυσικοθεραπευτών με ειδικό πρόγραμμα είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Του Χριστόφορου Σ. Κωτούλα
καρδιοθωρακοχειρουργού

Πηγή : iatropedia

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr