ΠΟΕΔΗΝ: Μετατρέπουν σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία

14 Ιανουαρίου 202110:26

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου. Ανατροπή με τα Κέντρα Υγείας.

Από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας, όλοι οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό μεταφέρονται στα νοσοκομεία, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πρόκειται για μια ανατροπή του σχεδιασμού που υπήρχε έως σήμερα. Η μεταφορά κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα Κέντρα Υγείας που είχαν σχεδιαστεί για το εμβόλιο του SARS-CoV-2.

Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι πιθανόν να παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες, κρίθηκε σκόπιμο ν’ αλλαχθεί ο σχεδιασμός και οι εμβολιασμοί να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία, όπου υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Βάσει της ενημέρωσης που έχει αποσταλεί στα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου.

Η μεταφορά των εκατομμυρίων εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού από τα Κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, ωστόσο αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού.

Τη μεγάλη ανατροπή στο σχέδιο εμβολιασμού της χώρας, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Χωρίς ενημέρωση και σχεδιασμό μετατρέπουν σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία για το γενικό πληθυσμό» αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού» γράφει επίσης ο κ. Γιαννάκος, ενώ γνωστοποιεί πως για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων.

«Επίσης στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» συμπληρώνει.

«Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Χθες μεσάνυκτα έρχονται μηνύματα στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Χωρίς να γνωρίζουν κάτι επίσημα τα νοσοκομεία. Χωρίς προσωπικό. Και μάλιστα διευρύνοντας τα ωράρια. Άρα χρειάζονται περισσότερη στελέχωση. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός. Γιατί δεν ετοιμάσθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ανακοινώσει. Διαθέτουμε μηνύματα σε ηλικιωμένους με ραντεβού εμβολιασμού τα νοσοκομεία» συμπληρώνεται στη συνέχεια στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Αρθρογράφος