Πυρετώδεις προετοιμασίες για την προεκλογική ομιλία του κ. Ρ.Τ. Ερντογάν στο Σεράγεβο

15 Μαΐου 201820:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως είχαμε επισημάνει στο Komotinipress η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ο τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση.

Στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) με πρόεδρο τον Zafer Sirakaya που θα διεξαχθεί στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις ZETRA στο Σεράγεβο ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει στις 20/5/2018 ομιλία σε ένα πολυπληθές ακροατήριο που θα απαρτίζεται από οργανώσεις της τουρκικής διασποράς. Συνδιοργανωτής είναι η βοσνιακή ΜΚΟ Ένωση Ευρωπαίων Βαλκανίων Δημοκρατών (UEBD).

#bosnadanzeytindali

Bosna'dan zeytin dali…

Gepostet von UEBD – Union of European Balkan Democrats am Montag, 19. Februar 2018

Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση με την οργανωμένη μετακίνηση από ευρωπαϊκές πόλεις αλλά κυρίως από τις όμορες βαλκανικές (Αλβανία, Μαυροβούνιο.ΠΓΔΜ, Σερβία) από όπου σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες έχουν δεσμευθεί περίπου στα 250 λεωφορεία χωρίς να υπολογίζεται η άφιξη στο Σεράγιεβο μεμονωμένων οπαδών.

Μεγαλοπρεπή υποδοχή ετοιμάζουν στον τούρκο πρόεδρο και οι ντόπιοι μουσουλμάνοι για τους οποίους η Τουρκία αποτελεί σημείο αναφοράς.

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας μέντορας για τους Μουσουλμάνους, γεγονός που τον καθιστά αντιδημοφιλή στη Δύση”, δήλωσε ο Βόσνιος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς σε πρόσφατές δηλώσεις του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του (Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης –SDA) στο Σεράγεβο, ο επικεφαλής της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δήλωσε: «ο φίλος μας δεν είναι πολύ δημοφιλής στη Δύση, διότι ο Ερντογάν είναι ένας πολυαναμενόμενος μεγάλος ηγέτης για τους Μουσουλμάνους».«(η Δύση) δεν ενοχλείται από τους πρωτόγονους και αδαείς Μουσουλμάνους», πρόσθεσε. «Σε ότι όμως αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τους ενοχλεί ένας άνδρας που ανοίγει τις πόρτες του σε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, που χτίζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και τους πολέμους στα σύνορα της χώρας του».

Ο τούρκος πρεσβευτής Χαλντούν Κοτς εξήγησε στο βοσνιακό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Fena) ότι ο Ερντογάν θα επισπεύσει μια επίσημη επίσκεψη που αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει τον Ιούνιο, αλλά αναπρογραμματίστηκε για την 20ή Μαΐου λόγω των πρόωρων εκλογών.«Θεωρούμε την επίσκεψη αυτή επίσκεψη εργασίας, που θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Κοτς στο Fena.

Ο Κοτς σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα παραστεί στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (ΕΕΤΔ), της μη κυβερνητικής οργάνωσης που είχε καλέσει τούρκους πολιτικούς να μιλήσουν στη Γερμανία όταν διεξαγόταν η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα, κάτι όμως που δεν επέτρεψαν οι γερμανικές αρχές.

Η τουρκική διασπορά φθάνει τα 6 εκατομμύρια από τα οποία τα 5,5, εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το 8% του εκλογικού σώματος. Η UETD διαθέτει 148 οργανώσεις σε 16 ευρωπαϊκές χώρες

Αρθρογράφος