Ποιούς ενοχλεί το Εθνόσημο;

2 Αυγούστου 202112:57

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το έμβλημα (εθνόσημο) της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελείται από ένα κυανό θυρεό που σχηματίζει μία αιχμή στο μέσο της κάτω πλευράς του. Στη μέση ο θυρεός φέρει έναν λευκό σταυρό ο οποίος περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από δύο κλαδιά δάφνης.

Το εθνόσημο ζωγραφίζεται ή υφαίνεται, κυρίως πάνω στα πηλήκια, στις στολές ή στα κουμπιά των στρατιωτικών, των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας κλπ.

Το ελληνικό “εθνικό σημείο” προβλέφθηκε από το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος (Σύνταγμα της Επιδαύρου της 1ης Ιανουαρίου 1822) και καθορίστηκε με διάταγμα στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα γνωρίσματά του ήταν το κυανό και λευκό χρώμα και το κυκλικό σχήμα.

Αυτές τις μέρες που συζητήθηκε πολύ το ζήτημα της απουσίας του Εθνοσήμου από τις αθλητικές εμφανίσεις των Τσιτσιπά-Σάκαρη προέκυψε σειρά ερωτημάτων και διαπιστώσεων.

Εντύπωση και δείγμα σοβαρότητας της ελληνικής αποστολής είναι το γεγονός πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, εμφανίστηκε με το εθνόσημο στην μπλούζα του, όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι του. Όμως στο τρίτο σετ ο Έλληνας πρωταθλητής αγωνίστηκε με άλλη μπλούζα χωρίς το εθνόσημο, προφανώς γιατί λόγω της προχειρότητας δεν είχαν προβλέψει να έχει και δεύτερη εναλλακτική με το εθνόσημο.

Όπως σύρθηκαν μετά τις αντιδράσεις να πράξουν τα αυτονόητα, μιας και όπως φαίνεται δεν υπήρχε καμιά ανυπέρβλητη δέσμευση με τους χορηγούς, έτσι και σήμερα δεν είχαν την σοβαρότητα να διασφαλίσουν ότι ο αθλητής είχε την ενδυμασία που έπρεπε να έχει στις αποσκευές του.

Το ίδιο συμβαίνει και στην ομάδα στίβου καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα  δεν έχει όνομα δεν έχει το χρώμα (επέλεξε της Κύπρου μάλλον) και έχει μόνο το εθνόσημο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 2016 στο Ρίο. Οι στολές είναι κατά παραγγελία της ομοσπονδίας καθώς αυτή εγκρίνει την εμφάνιση της ομάδας και  πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα για τη no name χώρα που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς, για 2η συνεχόμενη φορά.

Θυμηθήκαμε όταν προ τριετίας με διαταγή του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  είχαμε την αποκαθήλωση συμβόλων που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες και κυρίως την αφαίρεση του Εθνοσήμου, διαταγή που αγνόησαν οι Έφεδροι και οι Εθνοφύλακες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι “το Εθνόσημο δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Μπορεί να συνυπάρχει με τη σημαία στις στολές. Η αφαίρεση του Εθνοσήμου είναι προσβολή στο Έθνος”

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορυφαία αθλητική συνάντηση και σε αυτή συμμετέχουν εθνικές αποστολές, οι οποίες είθισται να φέρουν τα διακριτικά της χώρας τους εκπροσωπώντας την Ελλάδα και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται όπως καθορίζει ο κανονισμός.

Έχει μεγάλη αξία να φανεί η κάθε χώρα και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι νικητές τρέχουν να πάρουν την σημαία τους για να κάνουν το γύρο του θριάμβου.

Δεν τίθεται θέμα επαγγελματισμού ή πατριωτισμού ή ακόμη και πατριωτικής ευσυνειδησίας των αθλητών ή των αρμοδίων της ελληνικής αποστολής,της Ολυμπιακής Επιτροπής και του υπουργείου Αθλητισμού.. Ωστόσο τίθεται τεράστιο ηθικό ζήτημα ενός πολυεπίπεδου συμβολισμού για όσα πρέπει να προβλέπονται και να διασφαλίζονται.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί με δύο ταχύτητες και πολίτες διαφόρων κατηγοριών ούτε με την αντίληψη ενός εθνοπατριωτικού λάιφ-στάιλ μέσω instagram και tik-tok που χρησιμοποιεί το Εθνόσημο σε συσκευασίες αντισηπτικών.

 

 

 

“Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”, φώναξε η Βούλα Πατουλίδου, στη Μαδρίτη και έμεινε στην ιστορία. Όπως και ο Πύρρος Δήμας σηκώνοντας τα βάρη φώναξε με πάθος “για την Ελλάδα”.

Αρθρογράφος