Ποιός προστατεύει το “darknet” των Βαλκανίων;

17 Αυγούστου 201910:10

Γράφει  ο Νίκος Αρβανίτης

Είχε επισημανθεί σε παλαιότερη ανάλυσή μας για την λειτουργικότητα του οργανωμένου εγκλήματος ότι  “… σε ορισμένες περιπτώσεις ο πολιτικός υπόκοσμος μπορεί να αναλάβει ριζοσπαστικές κινήσεις με με την υποστήριξη ξένων κυβέρνήσεων και ξένων υπηρεσιών και μαφίας εναντίον άλλου τμήματος του κατεστημένου στο βαθμό που η χώρα μετακινείται από τη μία σφαίρα πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής και διεθνών συμφερόντων σε άλλο. Τότε γίνεται λόγο για επιχορηγούμενη δράση και διαπλοκή ξένων κυβερνήσεων-μυστικών υπηρεσιών- μαφία με παρόμοιες δομές.”

Τον Ιανουάριο του 2019, σε δημοσίευμα του Independent υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία θεωρείται η «Κολομβία της Ευρώπης» και τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν διασυνδέσεις με την πολιτική.Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών, έχουν περιγράψει την Αλβανία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και σημαντικό προμηθευτική ηρωίνης και κοκαΐνης.Μόνο από τη μαριχουάνα εισρέουν στη μικρή βαλκανική χώρα 4 δισ. δολάρια ετησίως, δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Guardian σε άρθρο του εξήγησε πώς η αλβανική μαφία πήρε τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτοντας πως η αλβανική μαφία,  βρίσκεται στην κορυφή του τζίρου 5 δισ. λιρών από ναρκωτικά στη Βρετανία.

Τέλη Μαρτίου 2019 στην έκθεση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατατάξει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο, αναφέροντας και τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της που προέρχονται από το έγκλημα, μέσω κατασκευών, επενδύσεων σε επιχειρήσεις και τυχερών παιχνιδιών.

Στην Ελλάδα βέβαια, που δέχθηκε όλο το “εγκληματικό φορτίο” των Βαλκανίων αυτά έχουν καταγραφεί κι επισημανθεί πολλά χρόνια νωρίτερα με την Ελληνική Αστυνομία σε έκθεσή της ν’αναφέρει ότι το α΄ εξάμηνο του 2017 οι ελληνικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών εντόπισαν 6,8 τόνους χασίς προερχόμενους από την Αλβανία, ενώ το 2016 η κατασχεθείσα ποσότητα «φούντας» από τη γείτονα χώρα ανήλθε σε 8,4 τόνους.

Παράλληλα επισημαίνεται ο ρόλος της αλβανικής μαφίας και σε άλλα εγκληματικά πεδία ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι , το διάστημα από το 2010 έως το 2015, Αλβανοί υπήκοοι αναγνωρίστηκαν ως δράστες 13.571 κλοπών και διαρρήξεων, 3.158 κλοπών τροχοφόρων (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) και 3.298 ληστειών. Αντίστοιχα, υπήκοοι Αλβανίας αναφέρονται ως δράστες σε 4.347 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και 478 ανθρωποκτονίες.

«Η συμμετοχή υπηκόων Αλβανίας στη διαμόρφωση της εγκληματικότητας στη χώρα είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες εθνικότητες που διαβιούν στην Ελλάδα.

Τα παραπανω αποτελούν μία μικρή εισαγωγή στο μεγάλο κεφάλαιο της νέας συσσωμάτωσης που παρατηρείται στο χώρο του βαλκανικού οργανωμένου εγκλήματος καθώς και της σύμπηξης νέων συμμαχιών με αφορμή κάποιους μικρότερους κι ευρύτερους γεωπολιτικούς/οικονομικούς σχεδιασμούς.

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το περιστατικό με την ασυλία που παρέσχε η πρώην ΠΓΔΜ στον συλληφθέντα Τόμορ Μορίνα.

Η σύλληψη στη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε,πρώην μέλους του ΑΣΚ/UCK/OVK, Τόμορ Μορίνα, βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ που εκδόθηκε με αίτημα της Σερβίας και η προφυλάκιση του για 30 ημέρες, εν αναμονή της έκδοσής του  προκάλεσε τον οργή των Αλβανών.

Κατά την ώρα του πρωθυπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «DUI» Εγιούπ Αλίμι, είπε στον Ζάεφ, «ντρέπομαι που είμαι μέλος αυτού του Κοινοοβυλίου» κα ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τόμορ Μορίνα. Η Συμμαχία για τους Αλβανούς απαιτεί επίσης την απελευθέρωση του πολίτη του Κοσσυφοπεδίου Μορίνα, «Αμέσως και χωρίς όρους».Σκόπια. Η υπόθεση του Τόμορ Μορίνα γίνεται κυβερνητικό πρόβλημα.

Ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά ασχολείται με την απελευθέρωση του Τόμορ Μορίνα…. Εχω κάνει επίσημη αίτηση στο δικαστή για να μου επιτρέψει να τον επισκεφθώ, δήλωσε ο Οσμάνι, προσθέτοντας ότι είναι οδυνηρό, μετά από 20 χρόνια της σύγκρουσης, άνθρωποι να συλλαμβάνονται . Ο Οσμάνι είπε ότι θα πρέπει να περάσουν όλες οι απαραίτητες δικαστικές διαδικασίες μέχρις ότου το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφανθεί ότι Μορίνα δεν θα πρέπει να εκδοθεί. Μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες μας είναι ότι ο δικηγόρος του δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κάθε μέρα, δήλωσε ο Οσμάνι. Και τόνισε :«κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Μορίνα να απελευθερωθεί επειγόντως».

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα μεχρι τώρα στοιχεία ο κ. Τ. Μορίνα φέρεται ότι ανήκε στην ομάδα του Ραμούς Χαραντινάι ήδη από την περίοδο της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και σε μία δεδομένη στιγμή είχε εντοπισθεί με άλλους 9 “συμπολεμιστές” του να έχουν αυτονομηθεί και οργανωθεί σε μία παραστρατιωτική ομάδα γνωστή ως CIPAP που την περίοδο 1-6/99 συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Djakovica. Βάσει διεθνούς εντάλματος Ιντερπόλ συνελήφθη στην συνοριακή διάβαση Blace στις 24/7/2019.

Ο κ. Τ. Μορίνα απελευθερώθηκε κι επέστρεψε προχθές στο σπίτι του με τιμές ήρωα….

Ο Τόμορ Μορίνα, ο Ραμούς Χαραντινάι και άλλοι 157 “διακεκριμένοι” αγωνιστές του ΑΣΚ/UCK/OVK είχαν καταγγελθεί από τις σερβικες αρχές για εγκλήματα πολέμου από το 2000 , είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους και είχαν ενημερωθεί οι ξένες διπλωματικές αρχές για να καταλήξουμε το 2017 να περιορισθεί η συγκεκριμένη λίστα σε μόλις 20 ονόματα (HARADINAJ Ramush, MORINA Tomor, MORINA Sinan, DURAKU Ardian, ZEFAJ Vitor, UKSHINI Mahmut, VOKSHI Besim, SULJEVIC Fadilj, SHPEJTZIM Demiri, PAJAZITI Qamil, OLLURI Azem, NOSHAJ Faruk, GASHI Muharem, BOBANI Bujar,ALIJI Rabit, BUJA Shykri, KASTRATI Fadil, KASTRATI Murtez)κι όπως προκύπτει στην πραξη κι αυτά θα ατονίσουν ως προς την (κατα)δίωξή τους.

Στην συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται και ο κ. Ραμους Χαραντινάι ο οποίος ως αρχηγός του ΑΣΚ/UCK/OVK με Ζώνη Ευθύνης την περιοχή Dukagjini βαρύνεται με κατηγορίες για 980 εγκλήματα και 101 αγνοουμένους σε μία δικογραφία 3.500 εγγράφων κι επωνυμών καταθέσεων 127 ατόμων. Παρ’όλα αυτά δεν έχει καταδικασθεί ούτε για πλημμέλημα…


Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και οι βαλκάνιοι πολιτικοί έχουν ενταχθεί σε μία διαδικασία αμοιβαίας “ομερτά” διαγράφοντας την πραγματική ιστορία που άφησε πόνο, αίμα και υποθήκες για μελλοντική αποσταθεροποίηση.

Μένει ΄τωρα να δούμε τους ιστορικούς του μέλλοντος να αναφέρονται με θετικά σχόλια στο ρόλο της “σκοτεινής βαλκανικής ελίτ” στην ειρήνη, συνεργασία και αναπτυξη των Βαλκανίων..

Αρθρογράφος