Ποιοί ευθύνονται για την κατάσταση στην Ξάνθη; (video)

4 Ιουνίου 202023:00

 

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η “έκτακτη” διαδικασία ΥΠΕΡΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ στην Ξάνθη όπου είναι εντυπωσιακή η προσέλευση των πολιτών στη διαδικασία διενέργειας προληπτικών δειγματοληψιών, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΓΗΣΑΝ, από Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιούνται παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, στον γενικό πληθυσμό, σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Στην περιοχή επιχειρούν δέκα κλιμάκια των ΚΟΜΥ προκειμένου να καταγράψουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στην Περιφερειακή Ενότητα στο πρόσφατο παρελθόν, έχει σημειωθεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στα εξής σημεία:

  • στον Εχίνο, στο Κέντρο Υγείας
  • στην Μύκη, στο Aγροτικό ιατρείο
  • στην Πάχνη, στο Αγροτικό ιατρείο
  • στην Ξάνθη μπροστά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, απέναντι από τη Νομαρχία
  • στο συνοικισμό Κυψέλης, στο πάρκο απέναντι από το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και με τη συμμετοχή κλιμακίων της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας στα εξής σημεία:

Στις Κοινότητες Σατρών και Κιμμερίων, καθώς και στα Αγροτικά Ιατρεία Σμίνθης, Κενταύρου, Σέλερου και Εύλαλου.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικος Σύλλογος Ξάνθης, καλωσορίζει την άφιξη στην περιοχή συνεργείων του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και προτρέπει τους πολίτες μαζικά να προσέλθουν για να εξεταστούν.

“Η διενέργεια μεγάλου αριθμού δειγμάτων θα μας δώσει την πραγματική εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή μας και θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε ενδεχόμενες εστίες. Την ευκαιρία αυτή που μας δίνεται πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να έχουμε το επόμενο διάστημα αναζωπυρώσεις με δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή και την οικονομία της περιοχής μας.” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών ο ΠΑΜΘ Χρήστος Μέτιος αντί να αφουγκρασθεί την αγωνία των γιατρών της περιοχής σε βιντεοσκοπημένη του δήλωση, “χαρακτήρισε την ανακοίνωσή τους “ατυχή”, που δημιουργεί εντυπώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.”

Βεβαίως, τόσο ο ίδιος. όσο και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με πολλούς άλλους γενναίους κι ατρόμητους είναι απόντες τώρα που “Οι φόβοι όλων μας επαληθεύτηκαν με τον Εχίνο κι εκεί φάνηκε σε μικρογραφία η απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού, με την δημιουργία κέντρων υποδοχής κι ελέγχουν επαναπατριζομένων άλλά και κέντρων νοσηλείας εμπυρέτων περιστατικών σε μεγάλους χώρους , κλειστά ξενοδοχεία , αυτοσχέδιες κλινικές κοκ.“. Στριμώχθηκαν όλοι για μία φωτογραφία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους,όπως κάνει με τα δελτία τύπου η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε επικοινωνία του Xanthipress τότε με τον ίδιο τον κ. Χαρδαλιά, ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει ότι από τα 326 τεστ που είχαν διενεργηθεί στους κατοίκους του Δροσερού, τα 100 είχαν σταλεί για επιβεβαίωση της ορθότητας του αποτελέσματος και είχαν βγει εκ νέου αρνητικά.

Τότε βεβαίως ο αυστηρός κι αποτελεσματικός Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς αντί να δείξει αυστηρότητα κ σε αυτούς που απειλούν την κανονικότητα όλων μας, κουνούσε το δάχτυλο σε όλους εμάς που μέναμε σπίτι...

Επίσης, να επισημανθεί ότι ειδικά στον Δήμο Μύκης κάτοικοι “έσπαζαν” την καραντίνα από παράδρομους, τους εντόπιζαν οι αστυνομικοί και τους γύριζαν πισω.

Λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ασφαλείς ιατρικές πηγές από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, αυτό που διοικεί με στιβαρά χέρια η κ. Έλ. Ροφαέλα, καθημερινά στην μονάδα Covid-19 υπάρχουν περίπου πέντε (5) νοσηλευόμενοι και ένα με δυο (1-2) νέα κρούσματα.

Σήμερα “έκπληκτοι” ακούσαμε ότι “Η περιοχή της Ξάνθης μας δίνει κάποια μικρά ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες αλλά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το το ζήτημα πιστεύω αποτελεσματικά”.Αυτή είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ξάνθη, η οποία οδήγησε και στην εσπευσμένη έλευση του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας για εκτεταμένους ελέγχους κορωνοϊού.

Το ερώτημα όμως παραμένει και οι ευθύνες αναζητούνται για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ…

Αρθρογράφος