Ποιοί διακινούν τα τουρκικά και ρώσικα όπλα στην Θράκη;

26 Νοεμβρίου 201901:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, θρακολόγοι, θρακομάχοι, θρακογράφοι, θρακολάγνοι και θρακοκράχτες έχουν επιδοθεί σε ένα κατά το δοκούν κυνήγι μαγισσών στην περιοχή μας, εμμένοντας στο σύμπτωμα και το αιτιατό, αδιαφορώντας (σκοπίμως;) για το αίτιο και τους πραγματικούς υπευθύνους.

Αφού μάθαμε, λοιπόν, και μέσω Ελλήνων βουλευτών ότι στην περιοχή μας υπάρχει άτυπος και ιδιωτικός στρατός με 20.000 όπλα δεν είδαμε μετά το ευκαιριακό πυροτέχνημα της κ. βουλευτού της Ελληνικής Λύσης , να υπάρχει εκ βαθέων συνέχεια στον προβληματισμό της για τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Θράκη.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία σε αναλογία 1:12 οι Έλληνες κατέχουν νομίμως 825.040 κυνηγετικά όπλα και 5.740 πυροβόλα όπλα (πιστόλια-περίστροφα) ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. για περισσότερα από 1.000.000 παράνομα όπλα, από πιστόλια, περίστροφα, υποπολυβόλα έως καλάσνικοφ που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Στην περίπτωση της Θράκης, υπάρχουν βάσιμες υποψίες για την ύπαρξη δομών οργανωμένου εγκλήματος που κατευθύνονται από εξωχώρια κέντρα και χρησιμοποιούν ως κάλυμμα τον εθνικισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό και τις πολιτικές έριδες για να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα που θα προωθήσουν τις δραστηριότητές τους, είχαν διατυπωθεί ήδη από το 2017!

Να υπενθυμίσουμε ότι ειδικοί αναλυτές είχαν συνδέσει τα ευρήματα μιας ειδικής επιχείρησης των αρχών στην Ηλιόπετρα Ξάνθης (όπου είχε βρεθεί και Glock pistol με σιγαστήρα) με τα αναλυτικά συμπεράσματα που είχαν προκύψει από την Επιχείρηση Βόσπορος στην οποία συμμετείχε και η ΕΛ.ΑΣ.,για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου και αερίου, που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διακινούνται στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Αρχικά είχαν συλληφθεί 196 άτομα αλλά στην πορεία των ερευνών ο αριθμός των συλληφθέντων έφθασε στους 249, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Παρακολουθώντας συστηματικά τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. βλέπει κανείς ότι το 2018 είχαν εντοπισθεί και κατασχεθεί 4.384 πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα κλπ. Το Τελωνείο Σερρών κατάσχεσε συνολικά 38.100 είδη οπλισμού. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν περίστροφα, πιστόλια γκαζιού, αεροβόλα, φυσίγγια, σπρέι πιπεριού, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, μαχαίρια.

Μέχρι τον 9/2019 κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες όπλων διαφόρων τύπων,και πιο συγκεκριμένα 2.003 πιστόλια – περίστροφα, κυνηγετικά κλπ και 45.363 φυσίγγια.

Στην περιοχή μας ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία του κατασχεθέντος οπλισμού και προκαλεί ανησυχία η εκτιμώμενη ποσότητα διακίνησης όπλων και πυρομαχικών σε ευαίσθητες περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν ορμητήρια δομών οργανωμένου εγκλήματος που θα χρησιμοποιήσουν ως “εύκολα θύματα” διακινούμενους λαθρομετάστες ή “ποινικούς” -μέλη εγκληματικών δικτύων που ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παρακολουθώντας τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αξιολογώντας πλήθος δημοσιογραφικών πληροφοριών προκύπτει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της ΠΑΜΘ ιδιαιτέρως δημοφιλή είναι κατ’αρχήν τα φθήνα είδη οπλισμού από την Βουλγαρία: αξιοποιώντας την δυνατότητα του “κάθετου άξονα” διερχόμενοι ιδιώτες «τουρίστες» ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα και προμηθεύονται πιστόλια ισχυρού κρότου με αβολίδωτα φυσίγγια, τύπου ZORAKI 925 και EKOL SPECIAL, που πωλούνται νόμιμα εκεί από 200 έως 400 ευρώ ,τα οποία όμως πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε χρηστικά πυροβόλα όπλα των 9ΜΜ.

Άλλες αναφορές, παραπέμπουν σε διακίνηση μεγάλου αριθμού όπλων ρωσικής προέλευσης, όπως είναι τα καλάσνικοφ και εσχάτως τα πιστόλια τύπου Tokarev(TT pistol). Στην Αθήνα, μέλη της ρωσικής μαφίας διαθέτουν χειροβομβίδες και υποπολυβόλα Scorpion, Tokarev και Kalashnikov..

Το Tokarev ΤΤ είναι αυτογεμιζόμενο όπλο που διακρίνεται για την υψηλή διατρητική ικανότητα του.Στην περιοχή της ΑΜΘ έχουν εντοπισθεί παλαιά μοντέλα που ήταν ειδικά κατασκευασμένα για τις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας “Spetsnaz” τα οποία είναι μικρότερου μεγέθους από τα κλασσικά Tokarev, έχουν υποδοχή και κυκλοφορούν μαζί με σιγαστήρα στην τιμή των 2000 ευρώ. Εκτιμάται ότι προέρχονται από απόθεματα του ρωσικού στρατού τα οποια και διοχετεύθηκαν στην “μαύρη αγορά”μέσω της ρωσικής μαφίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη ρώσικη «μαύρη αγορά» ένα καλά συντηρημένο Kalashnikov στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως και 4.000 ευρώ (για τα πιο εξελιγμένα μοντέλα) υπάρχουν προς διάθεση Uzi και Scorpion, με μεγάλη βλητική δύναμη, σε τιμές από τα 3.000 ευρώ.

Θα είχε ενδιαφέρον -πάντως- να μάθουμε, εάν η κ. βουλευτής της Ελληνικής Λϋσης ή οι δημοσιογράφοι που (ανα) παράγουν σχετικές ειδήσεις και πληροφορίες είχαν ενημερωθεί από τις (υπολειτουργούσες) δομές της Κοινωνίας των Πληροφορίών και προς ποιά κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό παράλληλων δομών εξωχώριων κέντρων και στην σφαίρα των “ενόπλων δομών”, ειδικά σε μία φάση που η Θράκη καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της αναβαθμιζόμενης αμυντικής κι εμπορικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Αρθρογράφος