Περιμένοντας τον Πρωθυπουργό να δώσει την λύση για το ΚΥΤ Φυλάκιο

31 Ιανουαρίου 202110:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Θυμίζουμε ότι τέλη Δεκέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του υφιστάμενου ΚΥΤ στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Εβρου, τριπλασιάζοντας ουσιαστικά τη δυναμικότητά του. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης στη «Διαύγεια» διαμήνυε πως πρόκειται να ενισχυθούν μόνο οι χώροι και η ασφάλεια του ΚΥΤ. Ωστόσο, η απόφαση κάνει λόγο για εγκατάσταση νέων οικίσκων, που θα αποτελούν ένα επιπλέον ΚΥΤ, δυναμικότητας 1.500 θέσεων και χωρητικότητας 240 ατόμων. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μία ενιαία.

Η νέα δομή, που αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στο 2021, θα είναι κλειστή – ελεγχόμενη δομή. Η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του φράκτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συμβάλουν στην περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών των ξεριζωμένων στα σύνορα, για τον οποίο στόχο ενισχύει τα μέτρα καταστολής κατά των κατατρεγμένων σε χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Το σημερινό ΚΥΤ έχει δυναμικότητα 282 ανθρώπων. Καθώς η μέση μηνιαία άφιξη προσφύγων – μεταναστών την τελευταία τετραετία είναι 811 άτομα, ενώ τον Οκτώβρη του 2020 έφτασε τα 1.030 άτομα, η υφιστάμενη δομή – κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς – δεν επιτρέπει τη σωστή ολοκλήρωση περιόδου υγειονομικής καραντίνας, καταγραφής και ελέγχου.

Ολοκληρωμένη, η κλειστή – ελεγχόμενη δομή θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων, αλλά και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων. Περιμετρικά θα έχει διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και ανάμεσα δρόμο πλάτους έξι μέτρων.

Επίσης, θα είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά αλλά και εντός της δομής, με χρήση καμερών, αλγόριθμων ανάλυσης κίνησης και σηματοδότηση συναγερμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου μη εχόντων άδεια ή παράνομων ουσιών, όπως και με σύστημα που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία ολοκληρωμένου ελέγχου εισόδου – εξόδου των εργαζομένων, των πιστοποιημένων μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι Σαμουράϊ σίγουρα δεν θα σώσουν την Θράκη ενώ φαίνεται ότι με αφορμή την “κλειστή ελεγχόμενη δομή” που ευαγγελίζεται ο κ. Νότης Μηταράκης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο “game of thrones” όπου ίσως μας δίνει μία πρόγευση για το τί θα ακολουθήσει στην τοπική πολιτική σκηνή! Πιο συγκεκριμένα:

 • 1. Είναι εμφανές ότι ο κ. Νότης Μηταράκης παρέκαμψε τους πάντες και είχε προχωρήσει σε μία κλειστού τύπου επικοινωνία με μοναδικό και κύριο σκοπό να τελειώνει γρήγορα! Όταν κατάλαβε ότι “Εδώ είναι Θράκη” συναντώντας μία απροσδόκητα συντεταγμένη επίθεση από την τοπικη κοινωνία τότε άρχισε να εφαρμόζει εναλλακτικά σχέδια
 • 2. Οι συνομιλητές – διαπραγματευτές του κ. Νότη Μηταράκη όταν διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν την ευθύνη για την Δημιουργία μιας Νέας Μόριας στην Θράκη άρχισαν να βάζουν στο παιχνίδι και τους μέχρι πρότινος “αναπληρωματικούς συνομιλητές”
 • 3. Σε αυτούς εντάσσεται και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος βρέθηκε στην δύσκολη θέση από την μια ν’απορρίψει την πρόταση Μηταράκη ενώ από την άλλη να βρει τρόπο με το πρόσχημα της “ποιοτικής αναβάθμισης” να την αποδεχθεί. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τον προνομιακό συνομιλητή του κ. Ν. Μηταράκη, Δήμαρχο Ορεστιαδα κ. Βασίλη Μαυρίδη.
 • 4.Από τους κυβερνητικούς βουλευτές η μόνη ξεκάθαρη και ορθολογική στάση είναι αυτή του Χρήστου Δερμετζόπουλου ο οποίος θέτει σειρά απλών ερωτημάτων για το τί προηγήθηκε χωρίς να υποχωρήσει από την αρχική του στάση “ούτε επέκταση-ούτε δημιουργία νέας δομής”
 • 5. Εκτός Έβρου οι υπόλοιποι επίσημοι και θεσμικοι φορείς της ΑΜΘ και της Θράκης δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί δυναμικά τηρώντας μία στάση αναμονής.
 • 6. Στον Έβρο δεν έχει εκφέρει ακόμη άποψη ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου ή τουλάχιστον αυτή δεν έχει γνωστή μέχρι στιγμής.
 • 7. Ο κ. Νότης Μηταράκης όπως και ο κ. Βασίλης Μαυρίδης επέλεξαν μία “υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης” με δορυφορική την παρουσία εσχάτως του κ. Χρ. Τοψίδη ο οποίος βρήκε ευκαιρία μάλλον να στραφεί εναντίον του ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιου, μεσω του Δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της ΠΑΜΘ.
 • 8. Ο ΠΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιος καλό είναι,να αναλάβει σειρά δυναμικων πρωτοβουλιών, με ξεκάθαρη κι αποφασιστική στάση καθώς φαίνεται ότι κάποιοι στη ΝΔ θέλουν να τον αντικαταστήσουν στην επόμενη φάση με νυν βουλευτή από την ΑΜΘ ενώ πρέπει να ζητήσει τον λόγο από τον Ν. Μηταράκη για την περιφρονητική στάση που επέδειξε στον Θεσμό του Περιφερειάρχη.
 • 9. Ο Πρωθυπουργός πρέπει ν’αντιληφθεί ότι με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, η ΝΔ χάνει στις επόμενες εκλογές την ΠΑΜΘ από εκείνους που θα αναδειχθούν ως “εθνοσωτήρες” στην κρίση που οι ίδιοι καλλιέργησαν
 • 10. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ας ασχοληθει με τα αναπάντητα ερωτήματα της επόμενης μέρας της Μάχης του Έβρου
 • 11. Ποιός ο ρόλος της Εταιρειας Συμβούλων Planet Α.Ε. στην προτεινόμενη δομή;
 • 12. Ο κ. Νότης Μηταράκης έχει στα χέρια κάποιες εκθέσεις από υπηρεσίες ασφαλείας για το εν λόγω εγχείρημα; Έχει λάβει υπόψη του τις θέσεις του έτερου κυβερνητικού βουλευτή κ. Αν. Δημοσχάκη;
 • 13. Ποια η θέση και ο ρόλος της κ. Σοφίας Βούλτεψη για το θέμα;
 • 14. Πότε θα επισκεφθεί ο κ. Νότης Μηταράκης την Θράκη;Θα επικοινωνήσει και με θεσμικούς εκπροσωπους και φορείς από άλλους νομούς;
 • 15. Από την Διακομματικη έχουμε κάποια είδηση; Συμφωνεί με την θέση ότι η πολιτική της Κυβέρνησης μας, με τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό που υλοποιείται, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την μεταβολή στην  πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική μας δυνατότητα απέναντι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
 • Η επίσκεψη Κυρ. Βελοπουλου πρέπει να αξιολογηθεί ενώ αποτελεί ατόπημα η μη υποδοχή του απο τον Δήμαρχο Ορεστιάδας

Αρθρογράφος