parxaria

Παρχάρια στη Ροδόπη από τον Σύλλογο Ποντίων

8 Ιουνίου 201118:25

parxariaΜε Σαρακατσάνους από τη Βουλγαρία, Πόντιους από τη Νότια Ρωσσία, Θρακιώτες από τον Βόρειο Έβρο και λυράρηδες από την Τραπεζούντα η 10η διοργάνωση των Παρχαρίων την Κυριακή το πρωί στις 12 Ιουνίου.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης ¨Η Τραπεζούντα¨ προσκαλεί όλο τον κόσμο στην 10η συνεχή αναβίωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού Παρχάρια, την Κυριακή το πρωί, στις 12 Ιουνίου, δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας, μόλις 15 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εκδήλωσης χώρο δασικής αναψυχής με πανέμορφα ξύλινα κιόσκι και πέτρινες βρύσες που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου κατά την ημέρα του πανηγυριού αλλά και αρκετούς επισκέπτες τον υπόλοιπο χρόνο.

Την ομορφιά του τόπου με τα καταπράσινα παρθένα δάση και τα τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν το απαλό άρωμα και οι μελωδίες της φύσης. Η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτισμένη πάνω σε ένα παρακείμενο βραχώδες ύψωμα δεσπόζει στο χώρο όπου δόθηκε μια από τις ενδοξότερες μάχες μεταξύ των επιτιθεμένων εκ Βουλγαρίας Γερμανικών στρατευμάτων και των ηρωικά αμυνόμενων Ελλήνων στρατιωτών του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας.

Στη φετινή εκδήλωση συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τη Θεσσαλονίκη, Σύλλογοι Θρακιωτών από τον Βόρειο Έβρο με Γκαγκαβούζικα και Αρβανίτικα Τραγούδια ενώ ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, της Ελληνικής Κοινότητας Κελεντσίκ της Ν. Ρωσσίας και Λυράρηδων από την Τραπεζούντα.

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται την περιοχή μας με αφορμή την αναβίωση του πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου, τα οποία οι Πόντιοι ονομάζουν Παρχάρια, αναδεικνύοντας την προοπτική για παραπέρα ανάπτυξη του δασοτουρισμού σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό τουρισμό που σαφέστατα περικλείει την λαϊκή μουσικοχορευτική παράδοση, τη γαστρονομία και την ιστορία ενός τόπου.

Ποντιακά εδέσματα προσφέρονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και το παραδοσιακό τρόπο μέτρησης και χρέωσης της παραγωγής γάλακτος στα Παρχάρια του Πόντου (Χάζε). 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνδιοργανώση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης και το Δήμος Κομοτηνής και με τη στήριξη του Δ΄ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ώρα Έναρξης 08:30

Πρόσβαση στην εκδήλωση

Φτάνοντας στην παλιά Νομαρχία Ροδόπης στο κέντρο της Κομοτηνής ανηφορίστε τη Λεωφόρο Ηρώων προς τα Στρατόπεδα Ηλιοπούλου και Παράσχου. Κινηθείτε ανάμεσα από τα δύο Στρατόπεδα και διασχίστε καθέτως τη διασταύρωση στο τέλος των Στρατοπέδων. Αφού διέλθετε από το πευκόφυτο άλσος της Νυμφαίας, το Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας και το Οχυρό του Φυλακίου της Νυμφαίας θα έχετε φτάσει στα Παρχάρια σε απόσταση περίπου 15χλμ από το κέντρο της Κομοτηνής. Όλη η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη. Προσοχή η διαδρομή μονοδρομείται για άνοδο από τις 08:30 π.μ μέχρι της 13:00 και μετά ξεκινά η κάθοδος. Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr