Παρουσίασης επιστημονικής δημοσίευσης για την αρχαία Ζώνη

19 Ιανουαρίου 201823:25

Το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου για την Αρχαία Ζώνη.

Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι της σειράς ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ με τίτλους:

  • I – ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
  • II – Η ΟΧΥΡΩΣΗ
  • IIIa – ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ – ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  • IVa – Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

θα παρουσιαστούν από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Πολυξένη Τσατσοπούλου – Καλούδη, υπεύθυνη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, την Χρυσαφένια Παρδαλίδου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, την Σόφη Ηλιοπούλου, Αρχαιολόγο στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Αντιγόνη Ζουρνατζή, Ιστορικό – Αρχαιολόγο στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Μαρίνα Τασακλάκη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μέλη της συγγραφικής ομάδας.

Το έργο είναι προϊόν μελέτης πολυμελούς ομάδας επιστημόνων – συνεργατών. Περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της πόλης, στην αρχιτεκτονική του ναού του Απόλλωνα, στα σημαντικά ευρήματά του και στο μοναδικό σύνολο των εγχάρακτων και λίθινων επιγραφών του, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, συλλογή θρακικών κειμένων σ’ ολόκληρη τη Βαλκανική. Περιλαμβάνει, επίσης, την οχύρωση της πόλης, τα ταφικά έθιμα και τις πρακτικές, όπως αυτά προκύπτουν από τη μελέτη του πλούσιου νεκροταφείου της, και τη σπάνια νομισματοκοπία της Ζώνης.

Για τη δημοσίευση θα μιλήσουν οι:

Δρ Λίνα Μενδώνη, Αρχαιολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, π. Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού

Στέλλα Δρούγου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αμαλία Αβραμίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η επιμελήτρια εκδόσεων – φιλόλογος Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη.

 

Θα προλογίσουν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και αναπλ. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Χρύσα Καραδήμα.

Αρθρογράφος