Παρουσίαση Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο Διδυμότειχο

30 Ιουλίου 202223:04

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις εσπερινές ώρες της 29ης Ιουλίου ε.έ. στην βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, στα Προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας και κάτω από τη σκιά του μεγαλοπρεπούς ανδριάντος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η παρουσίαση του πρότριτα κυκλοφορηθέντος Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», τον οποίο εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Δ.Σ.Ο. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, το Δήμο Διδυμοτείχου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Κωνσταντίνος Μυγδάλης, ο εκ των μελών της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος. Μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν για τον Τόμο ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Καθηγητής της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Γεώργιος Τσιγάρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Εκτός των ανωτέρω παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης  Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, η Βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μαριέττα Καραμανλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στην σύντομη προσφώνησή του είπε:

«Έμπλεοι ιερών αισθημάτων και συγκινήσεως σας υποδεχόμεθα στην βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, στο σταυροδρόμι αυτό της Ανατολής και της Δύσης, εδώ που συναντώνται τρεις πολιτισμοί και δύο θρησκείες. Εδώ που γεννήθηκε ο άγιος αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης· εδώ που χτύπησε η καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας στις αρχές και τα μέσα του 14ου αιώνα· εδώ που το χώμα είναι ποτισμένο με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα μαρτύρων και ηρώων· εδώ που η ιστορία γίνεται θρύλος.

»Κάτω από το αγέρωχο βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου που διατηρεί την παλαιά αίγλη του παρά τις φθορές του πανδαμάτορα χρόνου και τις αλλοιώσεις που υπέστη κατά καιρούς από την βαρβαρότητα ή την αδιαφορία, στα προπύλαια του νέου Καθεδρικού μας Ναού παρουσιάζεται ο Τόμος, που πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον τίτλο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

»Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και αξία διότι πραγματοποιείται σε χρόνους που άμουσοι και άξεστοι επήλυδες της Ανατολής με τις ασύμμετρες συμπεριφορές τους αμφισβητούν την ιερότητα του χώρου της Αγίας Σοφίας και τον βεβηλώνουν με τα βλάσφημα έργα τους.

»Επιτρέψατε μου στο σημείο αυτό να καταθέσω κάποιες εκτιμήσεις αναφορικά με την αξία του σημερινού γεγονότος, που αναμφισβήτητα περιποιεί τιμή για τον τόπο μας.

1. Ο Ναός Της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που έκτισε αρχικά ο Μέγας Κωνσταντίνος και ξαναέκτισε μεγαλόπρεπο ο Ιουστινιανός, είναι πρωτίστως το οικουμενικό, διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και το σημείο ενότητας όλων των ορθοδόξων λαών. Είναι το Ιερό Κέντρο της κατ’ Ανατολάς Εκκλησίας με την ιστορία και τους θρύλους του με τους οποίους μεγάλωσαν γενιές γενεών ορθοδόξων. Είναι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, που το μελιχρό φως της ακοίμητης καντήλας της φωτίζει και παρηγορεί τους εγγύς και τους μακράν, αιώνες τώρα.
2. Είναι ο αναστάσιμος Σταυρός της Ρωμιοσύνης, είναι ο πόθος και ο καημός, το όνειρο και η προσευχή εκατομμυρίων Ρωμιών, που μόνο με τη θεωρία του κάνουν εμπειρία προσωπική τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας και δίνουν αγώνες για την πίστη του Χριστού και την ελευθερία του Γένους.
3. Είναι σημείο αναφοράς του πολιτισμού της Ανατολής, όχι μόνο διότι αρχιτεκτονικά αμιλλάται του Παρθενώνα αλλά και διότι το έκπαγλο κάλλος του ενέπνευσε λαούς και έθνη βάρβαρα, που θαύμασαν όχι μόνο την αισθητική του αλλά και τις αξίες που εκπροσωπεί και θέλησαν να το κάνουν δικό τους, χτίζοντας τις δικές τους Αγίες Σοφίες. Δέχθηκαν το πνεύμα της Αγίας Σοφίας και το έκαναν πίστη, τέχνη, ποίηση, θεολογία, δημοτικό τραγούδι, τρόπο ζωής.
4. Είναι μνήμη, ζώσα και εναργής, και ο ορθόδοξος, όπου κι αν βρίσκεται, οφείλει να ενθυμείται· γιατί η μνήμη είναι αντίδοτο στο θάνατο, που αναμφίβολα διατρέχει το ανθρώπινο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε πλήγμα που επιφέρει στην ζωή ο θάνατος η Εκκλησία εύχεται «Αιωνία η μνήμη». Μέσα στο κοιμητήριο της ιστορίας αναπαύονται τα έθνη που λησμονήθηκαν και που έχουν πάψει να υπάρχουν. Επιζούν μονάχα οι λαοί που ενθυμούνται και που μεταδίδουν την μνήμη τους από γενιά σε γενιά. Η Αγία Σοφία είναι η φύτρα μας από την οποία αν αποκοπούμε σύντομα το δέντρο μας θα ξηρανθεί και θα ξυλευθεί και στο πυρ θα παραδοθεί.
5. Τέλος, η προβολή της Αγίας Σοφίας, ως Εκκλησίας ή ως μνημείου, είναι μία ειρηνική διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαμαρτυρία ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας του. Διαμαρτυρία ενάντια στην αμφισβήτηση και στην ύβρη των αξιών και των αρχών του Ευαγγελίου. Διαμαρτυρία ενάντια στην ευτέλεια και την ασυδοσία. Διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή και την βεβήλωση. Διαμαρτυρία ενάντια στην εγωκεντρικότητα και το εύκολο κέρδος.

»Για όλους αυτούς τους λόγους με συγκίνηση χαιρετίζουμε την  παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» εδώ στο Διδυμότειχο και από καρδιάς συγχαίρουμε τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. Βουλευτή Δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο και όλα τα μέλη της Δ.Σ.Ο., όχι μόνο για και την έκδοση αυτού του θαυμάσιου έργου αλλά και για τις υπόλοιπες ευγενείς και αξιέπαινες δράσεις  της Δ.Σ.Ο., που προωθούν την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας».

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου Χρήστου Κισσούδη.

Αρθρογράφος