Παρέμβαση Ιλχάν Αχμέτ: «Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία για την Θράκη»

3 Σεπτεμβρίου 202007:00
Κατά την σημερινή πρώτη μετά τις διακοπές του θέρους συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη συνεστήθησαν δύο ομάδες εργασίας. Πρώτον, η ομάδα αναπτυξιακών θεμάτων και δεύτερον, ομάδα θεσμικών διασυνοριακών θεμάτων.
 
Στο πλαίσιο της απόφασης του Κινήματος Αλλαγής για την εκ περιτροπής κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην συγκεκριμένη διακομματική επιτροπή, συμμετείχε στην σημερινή συνεδρίαση ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν  Αχμέτ, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης κατά την τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων:    
 
” Μετείχα σήμερα εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής μαζί με τον συνάδελφο Ανδρέα Λοβέρδο στην πρώτη μετά τις διακοπές συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη υπό την προεδρεία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
 
Τόνισα από την πλευρά μου στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι η διακομματική επιτροπή δεν εκπροσωπεί την εκτελεστική εξουσία και δεν έχει αρμοδιότητα την χάραξη μιας εφαρμοσμένης πολιτικής η οποία είναι δουλειά του υπουργικού συμβουλίου και του κάθε υπουργείου ξεχωριστά. Η διακομματική αφού ακούσει τους θεσμικούς φορείς χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, οφείλει να καταλήξει σε ένα πόρισμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο τόσο για τα αμιγώς μειονοτικά θέματα όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης μας.
 
Δεν μηδενίζουμε το έργο των πολλών κυβερνήσεων που μετά το 1990 κλήθηκαν να υλοποιήσουν τα πορίσματα της πρώτης διακομματικής. Όμως οφείλουμε αυτή την φορά, σε αυτή την δεύτερη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, να ακούσουμε τους πάντες και να κινηθούμε με ρεαλισμό, σύνεση και μεθοδικότητα.
 
Ο νέος γεωστρατηγικός και αναπτυξιακός ρόλος της Θράκης σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οφείλει να αναδειχθεί. Και η επιτροπή δεν πρέπει και δεν μπορεί να καλλιεργήσει στους πολίτες προσδοκίες και τελικά να περάσει κάτω από τον πήχη. Γιατί τότε η πορεία θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και τα μηνύματα της θολά, σε έναν κόσμο που έχει βαρεθεί να ακούει ανέξοδες υποσχέσεις και επιζητά υλοποιήσιμες δράσεις. Η επιτροπή αυτή οφείλει να επενδύει στην αρμονική συνύπαρξη, να ακυρώνει τους εθνικισμούς και τους λαϊκισμούς και να ανοίγει δρόμους για το μέλλον”.
 
 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

 

Παρέμβαση Ιλχάν Αχμέτ: «Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία για την Θράκη»

 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Δεν θα μακρηγορήσω, απλώς θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Νομίζω, ότι αυτή η Επιτροπή είναι πάρα πολύ σημαντική. Το ότι είναι Διακομματική και προσπαθεί να λύσει κάποια προβλήματα στην περιοχή είναι φως φανάρι. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να γίνουμε πρακτικοί. Ποιά θα ήταν η μεθοδολογία μας σε αυτή την Επιτροπή ούτως ώστε να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα.

Κατ’ αρχήν δεν είμαστε εκτελεστική εξουσία. Υπάρχει μια κυβέρνηση εκλεγμένη, υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο, άρα αυτοί που θα εκτελέσουν όποια πολιτική ανάπτυξης ή θεσμικών θεμάτων είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. Άρα, η Επιτροπή όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι, θα έχει ένα γνωμοδοτικό, ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο με σοβαρότητα και με επιστημονικό τρόπο θα καταθέσει κάποιες σκέψεις, αν θέλετε προτάσεις. Το τελικό λόγο, βέβαια, το έχει κάθε Υπουργείο. Άρα, για να μην πνιγούμε εδώ μέσα και το κάθε κόμμα ή ο κάθε βουλευτής να υπερθεματίζει για την περιοχή του – και καλά κάνει – πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε στα θεσμικά ή στα αναπτυξιακά και να επιλέξουμε κάποια θέματα σοβαρά, τα οποία θα είναι 4, 5, 10, δεν ξέρω πόσα θα είναι και να υπάρχει μια συγκροτημένη άποψη η οποία θα πάει στα Υπουργεία. Θα γίνει διασύνδεση, δηλαδή της Επιτροπής με τα Υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθούν.

 Το σημαντικό για μένα είναι το εξής. Να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες των Θρακιωτών. Εδώ θέλω την προσοχή της Επιτροπής. Καλώς ή κακώς, το 1990, είχαμε μία Επιτροπή. Νομίζω, ότι το έργο ήταν αξιόλογο, όντως καλές προτάσεις και κάποια από αυτά υλοποιήθηκαν. Δεν λέμε ότι καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε τίποτα από τότε. Η κάθε κυβέρνηση που ερχόταν, και στα θέματα τα καθαρά μειονοτικά και στα άλλα αναπτυξιακά, όλο και κάτι έκανε. Αλλά το θέμα είναι σήμερα, όπως είναι η κατάσταση η γεωστρατηγική, όπως είναι η οικονομική κατάσταση στην περιοχή, να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες από την Επιτροπή, διότι νομίζω δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαψεύσουμε για ακόμη μια φορά τους συμπολίτες μας. Διότι, το ψυχολογικό τραύμα, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν το θέλουμε αυτό. Άρα, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, δεν πρέπει να «λαϊκίσουμε» και πρώτα βάζω τον εαυτό μου και όλους. Πρέπει να ακούσουμε όλους όσους μπορούμε, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όπως είπε και ο κ. Φίλης υπάρχουν θέματα πολλά, αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα, με συγκεκριμένα θέματα τα οποία θα τα καταθέσουμε, θα τα συζητήσουμε, θα τα επεξεργαστούμε, θα πούμε τη γνώμη μας και από εκεί και μετά η κυβέρνηση αυτή ή οι μεθεπόμενες κυβερνήσεις όπως προκύπτουν, να έχουν στο χέρι τους μια σοβαρή δουλειά. Αν πάμε δηλαδή, ότι η Διακομματική είναι για να σώσει, νομίζω στο τέλος μπορεί να μην έχουμε καλό αποτέλεσμα. Οπότε, να εργαστούμε και να δουλέψουμε, με άξονα αυτά που προτείνουμε ή αυτά που σκέφτομαι καλύτερα. Ευχαριστώ.

Αρθρογράφος