Παρέμβαση από Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής για το εργάτικο ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ.

31 Μαΐου 201507:23

Στις 8 Μαϊου στα διυλιστήρια της ΕΛ.ΠΕ (ελληνικά Πετρέλαια) ,εταιρία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, ξέσπασε πυρκαγιά με τον απολογισμό του “ατυχήματος” αυτού να φτάνει τους 3 νεκρούς και 2 ακόμα τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατασταση. Με τις εργατοώρες να φτάνουν τις 14 ή και 16 ημερισίως , με την εκμετάλλευση εποχικού εργατικού δυναμικού εργολάβων, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, και ταυτόχρονα έχοντας ως δεδομένη την πλήρη ανυπαρξία στοιχιωδών μέτρων ασφαλείας (κλειδωμένες πόρτες, χαλασμένος συναγερμός κλπ.), αλλά ακόμα και την άγνοια των υπεύθυνων και του διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, του αριθμού των εργατών που βρίσκονταν κατα το ξέσπασπα της πυρκαγιάς στο χώρο, γίνεται πλέον φανερό πως μόνο για ατύχημα δεν μπορούμε να μιλάμε , παρά για μία δολοφονική πράξη.

Είναι, λοιπόν,πρόδηλο τοις πάσοι για άλλη μια φορά, πως κράτη και κεφάλαιο στο όνομα της συνεχούς αειφόρου και γραμμικής ανάπτυξης και της συνεπαγόμενης διόγκωσης του κέρδους και συσσώρευσης του πλούτου δεν διστάζουν να πατήσουν επι πτωμάτων . Υπερωρίες, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας , ανεκπαίδευτο εργατικο δυναμικό ,είναι ορισμένες παράμετροι που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση κάθε κόστους παραγωγής , με μοναδικό ουδέτερο οικονομικά τίμημα την αφαίρεση ζωών στα πλαίσια της μισθωτής σκλαβιάς.

Κροκοδείλια δάκρυα Υπουργών και υπευθύνων της εταιρίας για την απώλεια που υπέστησαν οι οικογένειες των θυμάτων δεν μας συγκινούν. Από το εργατικό ατύχημα που συνέβη πέρυσι στα ορυχεία της Τουρκία και της Χιλής πριν 2 χρόνια με τους εκατοντάδες νεκρούς ,μέχρι και αυτό στον Ασπρόπυργο, κεφάλαιο και κράτος είναι συναυτουργοί στις δολοφονίες αυτες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

 

Για τους λόγους αυτούς που προαναφερθηκαν πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με πανό και τρικάκια στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία μετοχές έχει ο όμιλος Λάτση, ως συμβολική κίνηση ενάντια σε κάθε ανθρώπινη θυσία στο βωμό του κέρδους.

 

 

 

 

Αντιεξουσιατική Κίνηση Κομοτηνής

Αρθρογράφος