Παραμονή Χριστουγέννων άνοιξαν ως τζαμί την Αγία Σοφία Αδριανούπολης

28 Δεκεμβρίου 202121:42

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αίνο (Ενέζ), της Αδριανούπολης, μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, άνοιξε μετά από 56 χρόνια ως Τζαμί-ι Σαρίφ, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς, αποκαταστάθηκε και 56 χρόνια μετά δόθηκε για την (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Πρόεδρο των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ερμπάς.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αίνο (Ενέζ), της Αδριανούπολης, μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, άνοιξε μετά από 56 χρόνια ως Τζαμί-ι Σαρίφ , σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς, αποκαταστάθηκε και 56 χρόνια μετά δόθηκε για την (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Πρόεδρο των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ερμπάς.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Ερμπάς δήλωσε ότι ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός που έχει επίκεντρο το μουσουλμανικό τέμενος:

«Όταν ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ, ο Προφήτης Μωάμεθ Μουσταφά, μετανάστευσε από τη Μέκκα στο Γιαθρίμπ, ήθελε να κάνει το Γιαθρίμπ «Medina-i Münevvere», δηλαδή μια φωτισμένη Μεδίνα.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να χτίσει το Masjid an-Nabawi. Έπρεπε λοιπόν να χτιστεί ένα τζαμί στο Γιαθρίμπ. Με αυτό το τζαμί, το Γιαθρίμπ έγινε μια φωτισμένη πόλη. Εκεί το τζαμί έγινε σχολείο» είπε.

«Πριν από λίγους μήνες, επισκεφθήκαμε τις βαλκανικές χώρες. Όπου τα μάτια μας βλέπουν έναν μιναρέ, η καρδιά μας αρχίζει να φτερουγίζει. Όπου βλέπουμε τζαμί ή μιναρέ, είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Τώρα ανοίγουμε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη για λατρεία. Είθε ο Παντοδύναμος Αλλάχ να το ευλογεί και να του φέρει καλό. Τι όμορφη ενότητα και αλληλεγγύη έχουμε που είμαστε όλοι εδώ ως θεσμοί. Εφόσον κάτοχος αυτής της δουλειάς είναι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αξιότιμος Γενικός Διευθυντής μας είναι υπεύθυνος εδώ και 5-6 χρόνια. Ο Αναπληρωτής Υπουργός μας Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, ο Κυβερνήτης μας, ο Περιφερειάρχης μας και ο μουφτής μας προσπάθησαν σκληρά χωρίς κανένα δισταγμό, και έτσι μας έδειξε ο Παντοδύναμος Θεός να βιώσουμε την περηφάνια να ανοίξουμε ένα άλλο τζαμί της Αγίας Σοφίας μαζί. Δόξα στον Κύριό μας».

Μετά την προσευχή του Ερμπάς στο τέλος της ομιλίας του, κόπηκε η κορδέλα και πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα.

Γιώργος Στύλιος: Και τρίτη Αγία Σοφία (Αδριανούπολη) μετατρέπεται σε τζαμί στην Τουρκία!

Οργή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας του Αίνου σε τζαμί στην Αδριανούπολη

Τον σεβασμό της ποικιλόμορφης ιστορίας των θρησκευτικών χώρων ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας του Αίνου στην Ανδριανούπολη, σε τζαμί την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «γνωρίζουμε την επαναλειτουργία του τζαμιού στο Ένεζ μετά από εκτεταμένη αποκατάσταση. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την πρόσβαση στους χώρους και τα κτίρια που έχουν φιλοξενήσει διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Μητροπολίτης Παντελεήμων: “Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας καλεί όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση”

Αρθρογράφος