Παραμύθια στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με την Αγνή Στρουμπούλη

19 Σεπτεμβρίου 201721:08

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κόκκινη κλωστή δεμένη,
στην ανέμη τυλιγμένη,
δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει,
παραμύθι ν’ αρχινίσει……

Με λαϊκά παραμύθια από την Ελλάδα, αλλά και από τη Σερβία και την Αφρική, η παραμυθού Αγνή Στρουμπούλη θα περιπλανηθεί με μεγάλους και μικρούς ,την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη αντίστοιχα, στη φιλόξενη αυλή του Καφεβιβλιοπωλείου ΚΑΦΚΑ.

«Πολλές φορές λέω τα ίδια παραμύθια, με τα ίδια ακριβώς λόγια σε κοινό ενηλίκων ή σε κοινό παιδιών, αλλά είναι διαφορετικό το ύφος, η διάθεση που διατρέχει το λόγο.

Κι αυτή η διάθεση δεν δημιουργείται μόνο από μένα. Πρόκειται για ένα ρεύμα που πάει κι έρχεται ανάμεσα σ’ εμένα και το κοινό και αλληλοτροφοδοτείται. Την ώρα της αφήγησης είμαι ένα είδος εκατόματου και εκατόαυτου – κατά τον εκατόνχειρα – που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το παραμύθι και το κοινό του. Κι αυτό νομίζω ότι συνέβαινε πάντοτε, κι ας έχουν εφεύρει τώρα τον όρο «διάδραση».

«Τα παραμύθια είναι ένα πυκνό σώμα μνήμης κι έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα, την ευαισθησία καθένας παίρνει ότι θέλει κι αργότερα, μέσα στο χρόνο επανέρχεται και επανερμηνεύει αβίαστα, όπως το ζητά η εμπειρία του.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παραμύθια που επιλέγω για βραδινές αφηγήσεις, κι άλλα γι’ απογευματινές ή πρωινές. Και βεβαίως έχω ένα ξεχωριστό ρεπερτόριο για πολύ μικρές ηλικίες.» εξομολογείται σε παλαιότερη της συνέντευξη στην artpress η γνωστή παραμυθού ( Μια φορά κι έναν καιρό στην Αλεξανδρούπολη…η παραμυθού Αγνή Στρουμπούλη εξομολογείται… “τον τόπο που θα μπορούσε να με χωρέσει ολόκληρη το βρήκα στα λαϊκά μας παραμύθια”) .

«Το παραμύθι είναι ανατροπή. «Ελάτε να πούμε ψέματα, πέντε σακιά γιομάτα. Ψέματα κι αλήθεια, έτσι είν’ τα παραμύθια».

Το παραμύθι εξελίσσεται σ’ ένα διαρκή ενεστώτα, φέρει το πάντοτε και το παντού. Μας παίρνει από το χεράκι και μας κολυμπά σ’ αυτό το ου χρόνος διασπαστικός, ου τόπος καθηλωτικός, οπότε η ψυχή μας αναπνέει. Και παραμυθεύεται δηλαδή παρηγορείται.» επισημαίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται στην πόλη μας, έχουμε ταξιδέψει μαζί της, επανειλημμένως …. και τα πρωινά της Κυριακής, στο Β΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με την εκπομπή “στις ίλινες, τις μπίλινες”.

Την επομένη, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ανηφορίζουν τα παραμύθια ως το Σουφλί, στο Ιστορικό Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε, στις 8 το βραδάκι , για να τα μοιραστούν μεγάλοι και μικροί!

INFO

Παραμύθια στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με την Αγνή Στρουμπούλη

Αλεξανδρούπολη

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, για ενήλικες και όχι μόνο.

Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, για παιδιά και όχι μόνο.

Στην φιλόξενη αυλή του Καφεβιβλιοπωλείου ΚΑΦΚΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και ορθάνοιχτη.

Κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 25510 23050

Καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ, Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη

Σουφλί

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Ιστορικό Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

8 το βράδυ

(πηγή:ArtPress)

Αρθρογράφος