Παραμένουν αιχμάλωτοι οι Έλληνες Στρατιωτικοί στις τουρκικές φυλακές (video)

19 Ιουνίου 201818:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη και το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, κάτι που έγινε δεκτό από τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς με ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί βρίσκονται πλέον επί 111 ημέρες υπό κράτηση στην Τουρκία, χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν ή να έχει οριστεί δικάσιμος.

Στην διαδικασία μετείχαν και οι συνήγοροι των κρατούμενων στρατιωτικών, οι Χακάν Γιαλτσιντουγ και Σελίμ Οζέλ.

Οι δύο στρατιωτικοί στην απολογία τους είπαν πως πέρασαν από λάθος τα σύνορα και ζήτησαν την αποφυλάκιση τους.

Η σύνθεση του δικαστηρίου με βάση το ότι η ανώτατη ποινή στο αποδιδόμενο αδίκημα είναι 5 έτη φυλάκισης, έκρινε πως η κράτηση είναι μέσα στα όρια της αναλογικότητας, πως με την υφ΄όρων αποφυλάκιση δεν μπορεί να διασφαλιστεί το προβλεπόμενο όφελος και με το σκεπτικό πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις συνθήκες κράτηση, αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης των στρατιωτικών.

Το νέο αίτημα αποφυλάκισης εδραζόταν στην μετάθεσή των δύο στρατιωτικών σε ελληνική υπηρεσία στην Άγκυρα, προκειμένου να παρακαμφθεί το επιχείρημα του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθούν ελεύθεροι εφόσον δεν έχουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην γειτονική χώρα.

Ο κ. Ερντογάν έχει συνδέσει την ποινική μεταχείριση των δύο Ελλήνων με το μέλλον των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

 

Αρθρογράφος