Παν. Αρκουμανέας: 26 περιπτώσεις “βρετανικής μετάλλαξης” έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα

19 Ιανουαρίου 202109:37

Σε 26 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, το βράδυ της Δευτέρας (18/1).

Σε δηλώσεις (ΑΝΤ1) του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή και λόγω της καταγραφής των περιστατικών αυτών, ωστόσο δε διευκρινίστηκε πότε αυτά καταγράφηκαν ή πού, ενώ περαιτέρω ενημέρωση δεν υπήρξε, μέχρι στιγμής, και από πλευράς ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους είχε γίνει γνωστό πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 κρούσματα παραλλαγής του στελέχους του ιού, κοντά σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Επρόκειτο για 5 Έλληνες πολίτες και έναν αλλοδαπό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όλοι τους, επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία, βρέθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ταυτοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις μολύνσεις με τη μετάλλαξη που πρώτα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο – και η οποία θεωρειται ιδιαίτερα μεταδοτική – στην Ελλάδα. ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για μια γυναίκα που αφίχθηκε στη χώρα μας από το Ντουμπάι, καθώς και τρία άτομα τα οποία – και πάλι – ήλθαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι ειδικοί είχαν κάνει λόγο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού ξεπερνούν, πλέον, τις 50, ενώ πολλές από αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει σύνορα, όπως και το κυρίαρχο στέλεχος του, επεσήμαναν οι επιδημιολόγοι.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο πως αν το εν λόγω στέλεχος εξελιχθεί σε κυρίαρχο – όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ – θα αλλάξει σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξάλλου, οι επιστήμονες θεωρούν πως νέα στελέχη του κορονοϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων παγκοσμίως, που πλησιάζουν τώρα τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη αποδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια ενώ πολλά λαμβάνουν και αυστηρότερα μέτρα.

Δεδομένο θεωρείται, επίσης, πως κάθε εξέλιξη από το μέτωπο των μεταλλάξεων του ιού, και δη σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του στην Ελλάδα, θα απασχολήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία, εκτός απρόοπτου, θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Αρθρογράφος