Παγκόσμιος συναγερμός για τον Covid-19

23 Φεβρουαρίου 202023:17

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κοροναϊό εξετάζει το υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει και είναι σε εξέλιξη.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα, προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η παρουσία του κοροναϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο.

Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία

Στην Ιταλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10 σχολεία από τη χώρα μας στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών, ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση εκεί.

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκονται δέκα σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Από αυτά, τα δυο σχολεία, είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν.

Οι γονείς, που έχουν στείλει τα παιδιά τους στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανάστατοι, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει. Δηλαδή, αν θα δοθούν οδηγίες να επιστρέψουν οι μαθητές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που υπάρχει από το σχολείο τους ή θα παραμείνουν στην Ιταλία και θα ολοκληρώσουν κανονικά την εκδρομή τους.

Κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας».

Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Κοροναϊος: 132 κρούσματα στην Ιταλία – Ακυρώνεται το καρναβάλι

Είκοσι έξι ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Ιταλίας, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, με τα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα είναι, πλέον, εκατόν τριάντα δύο. Αναβάλλονται εκθέσεις, κλείνουν σχολεία λόγω κοροναϊού.

Είκοσι έξι ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Ιταλίας, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, κ. Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, κ. Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, προκειμένου να ελεγχθούν τα κρούσματα από την επιδημία κοροναϊού.

Και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από αύριο μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια. Όπως επίσης και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Covid-19: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρούν οι ειδικοί που ζητούν ενίσχυση της επιφυλακής.

«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Ετσι, εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν ταχέως τις τελευταίες ημέρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν ( όπου αντιστοιχούν 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα) ή στην Ιταλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περί τα 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Στην χώρα, την περισσότερο πληγείσα της Ευρώπης, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Οπουδήποτε στον κόσμο»

«Είναι αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στο πλαίσιο της κοινότητας (εκτός νοσοκομείου)», εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, της μονάδας «επιδημιολογία των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών» στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας».

Αυτή είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν στον Λίβανο και τον Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία. Οσο για την μολυσματική εστία στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την διαδικασία της προσβολής του «ασθενούς 1», από τον οποίο διεσπάρη η νόσος.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.

«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.

 

 

Αρθρογράφος