Η “Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Μουσουλμανικών Μειονοτήτων” θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη

11 Απριλίου 201822:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας διοργανώνει “Παγκόσμια Σύνοδο ΚΟρυφής Μουσουλμανικών Μειονοτήτων” στην Κωνσταντινούπολη, στις 16-19 Απριλίου 2018.

Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί 250 άτομα από 100 χώρες. Η διοργάνωση αυτή στοχεύει στην “αποκατάσταση και ανανέωση” των δεσμών αδελφοσύνης ανάμεσα στις μουσουλμανικές μειονότητες και στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, θ’αναφερθούν τα βασικά προβλήματα που βιώνουν οι μουσουλμανικές μειονότητες στις περιοχές όπου ζουν και συζητηθούν τρόποι επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Επίσης, η Σύνοδος αυτή στοχεύει να μεταφέρει σε ένα ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο τη συνεργασία των μειονοτήτων με την Τουρκία, στους τομείς της θρησκευτικής εκπαίδευσης και των θρησκευτικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων βρίσκονται θρησκευτικοί ηγέτες ή εκπρόσωποι αυτών, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Στη Σύνοδο θα πραγματοποιήσουν ομιλίες οι Ali Erbas, Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας και Bekir Bozdag, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπός.

Όπως αναφέρεται στα τουρκικά δημοσιεύματα, στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί πάνελ με θέμα “Το παρελθόν και οι μελλοντικές προοπιτκές των μειονοτικών μουσουλμάνων”.

Τη δεύτερη ημέρα έχουν προγραμματισθεί δύο συνεδριάσεις με τα εξής θέματα: ” Τα προβλήματα των μουσουλμανικών μειονότητων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και προτάσεις επίλυσης αυτών”και “Οι μουσουλμανικές μειονότητες με πνευματική και επικριτική προσέγγιση: πολιτική εκπροσώπηση, ριζοσπαστιμός, βία, λαϊκισμός, εσωστρέφεια ισλαμοφοβία”

Την τρίτη ημέρα έχουν προγραμματισθεί και πάλι δύο συνεδριάσεις με θέματα: “Οι ανάγκες και τα αιτήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων σχετικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση και τις θρησκευτικές εκδόσεις” και “Οι ανάγκες και τα αιτήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων σχετικά με τις θρησκευτικές υπηρεσίες”.

Με τη λήξη της Συνόδου , θα αναγνωσθεί ο απόλογισμός πεπραγμένων και οι προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημέια της Κωνσταντινούπολης.

Αρθρογράφος