«Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Νερού στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

20 Μαρτίου 201407:18

Η 21η και η 22α Μαρτίου, κάθε έτους, έχουν θεσπιστεί από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 1971 και το 1992 αντίστοιχα, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Παγκόσμια Ημέρα Νερού, για να μας καταδείξουν την αξία των δασών και του νερού ως πηγή ζωής και φυσικά την ανάγκη προστασίας τους.

Νέστος 065

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ) έχει το προνόμιο να περιλαμβάνει στης περιοχή του τόσο τα σπάνια Παραποτάμια Δάση του Νέστου, του Κόσυνθου και του Βοσβόζη, όσο και 21 λιμνοθάλασσες και 3 συμπλέγματα λιμνών τα οποία το κατατάσσουν στο μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας μας, αφού από τα συνολικά 920.000 στρέμματα του πάρκου, τα 160,700 στρέμματα αφορούν υδάτινες εκτάσεις.

Νέστος 040

Εκτός από ημέρες γιορτής αυτές οι δυο ημέρες, είναι ευκαιρία για όλους μας να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε για τον αφανισμό των δασών, την λειψυδρία, την ερημοποίηση, την μείωση της βιοποικιλότητας, την ρύπανση της ατμόσφαιρας, και  την ανεπάρκεια πλέον του «λευκού χρυσού», όπως ονομάζεται το νερό, έτσι ώστε όλοι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης των δασικών και υδάτινων πόρων.

Νέστος 018

Το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου ή γνωστό άλλοτε ως Μέγα Δάσος (Κοτζά Ορμάν) που βρίσκεται στο Δέλτα του Νέστου, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου. Η έκτασή του, έως τις αρχές του 20ου αιώνα, άγγιζε τα 120.000 στέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα. Οι διαδοχικές εκχερσώσεις από τη δεκαετία του 1920, η ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η εντατική λευκοκαλλιέργεια, ανακόπτουν τη λειτουργία του δελταϊκού συστήματος και επιφέρουν τη δραματική συρρίκνωση του μεγαλοπρεπούς δάσους.

Σήμερα, παρά τη συρρίκνωσή του, έχουν απομείνει μόλις 4500 στρέμματα, εξακολουθεί να είναι το μοναδικό σε έκταση φυσικό παραποτάμιο δάσος της Ελλάδας, με ένα σημαντικό αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας, με χαρακτηριστικό είδος τον μοναδικό άγριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη του Κολχικού Φασιανού (Phasianus colchicus), που ζει και αναπαράγεται στο δάσος αυτό.

Με αφορμή λοιπόν τις Παγκόσμιες Ημέρες Δασοπονίας και Νερού ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας θα βρεθεί στο Γυμνάσιο Κεραμωτής όπου θα κάνει μια ενημέρωση στους μαθητές, για το πολύ σημαντικό Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, τις ιδιαιτερότητες του, τις λειτουργίες του, την μοναδικότητά του, αλλά και την σημαντικότητα του στην καθημερινότητά μας, καθώς και τρόπους προστασίας και διατήρησης του.

Νέστος 041

Η εκδήλωση θα κλείσει με περίπατο και αναγνώριση σπάνιων ειδών χλωρίδας στο μικρό αλλά πολύ σημαντικό εναπομείναν κομμάτι του δάσους στην Κεραμωτή και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην παρακείμενη λιμνοθάλασσα.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr