Π. Καψαμπέλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου: Ο εμβολιασμός καθυστερεί – Κρατώ επιφυλάξεις για το αν θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι

15 Ιανουαρίου 202111:39

Καλά τα λέει ο Πρωθυπουργός, ότι έχουμε εξασφαλίσει ως χώρα τα διπλάσια εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε, όμως οι διαδικασίες του εμβολιασμού καθυστερούν. Κρατώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Κανονικά πρέπει μέχρι τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 60 με 70% του γενικού πληθυσμού.

Ενώ στη Ζάκυνθο έχει έρθει η πρώτη παρτίδα των εμβολίων και ξεκίνησαν να εμβολιάζονται χθες οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, η επόμενη παρτίδα θα έρθει στη Ζάκυνθο στις 20 Ιανουαρίου. Θα μπορούσε μέχρι τότε να εμβολιαζόμασταν και όλοι εμείς, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Τα έχουμε αναφέρει αυτά στο Υπουργείο Υγείας, η διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτη.

Θα έπρεπε ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση να είχε μεριμνήσει ώστε να καταστεί υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που δεν είναι πρωτότυπο, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Θεωρώ ότι οι τουρίστες που θα έρθουν το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.

Στην αρχή, ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός για το εμβόλιο, όμως τώρα ο κόσμος επιθυμεί να εμβολιαστεί, τρέχει να το κάνει, αλλά αργεί η όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο και οι πιθανότητες για να παρουσιαστεί μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όχι όμως κάτι το πολύ σοβαρό, μια αντιμετωπίσιμη παρενέργεια, είναι της τάξης του 1,3 στο εκατομμύριο. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, όπως ασφαλής είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού. Το 1ο άτομο στη Ζάκυνθο που εμβολιάστηκε ήταν η σύζυγός μου, η οποία είναι διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ζακύνθου, και διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Εμβολιάστηκε συμβολικά πρώτη για να δώσει και το μήνυμα της ασφάλειας του εμβολίου, για να δώσει το παράδειγμα. Θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον, θα μπορεί να γίνεται ο εμβολιασμός και σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, όχι φαρμακείο, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιατρική πράξη και όχι φαρμακευτική.

Ατυχής η δήλωση του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, σχετικά με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και ότι από σεβασμό στη πίστη και στη θρησκεία δεν εισακούστηκαν οι επιστήμονες και η πολιτεία δεν πήρε μέτρα με αποτέλεσμα την εξέλιξη που ξέρουμε.

Η επιτροπή των επιστημόνων έχει πρόσωπα που πολλές φορές έχουν διαφορετικές απόψεις, όμως η πλειοψηφία αποφασίζει και εισηγείται στην πολιτεία. Κατά εμέ, ήταν λάθος το άνοιγμα της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων, έστω και με τη διαδικασία του click away, όπως λάθος ήταν και το μέτρο των εννέα ατόμων στο εορταστικό τραπέζι. Οι συνθήκες επιβάλουν τα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας.»

Αρθρογράφος