antiperifereiarxes11-01

«Όχι» περιφερειακού συμβουλίου στο κλείσιμο του τελωνείου Δράμας

7 Οκτωβρίου 201119:55

antiperifereiarxes11-01Ψήφισμα  εναντίωσης στην φημολογούμενη κατάργηση του Τελωνείου της Δράμας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ.

Τη Δευτέρα προέκυψε ως φημολογία στη Δράμα ότι η γενική διεύθυνση τελωνείων του υπουργείου εισηγήθηκε στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών την κατάργηση του τελωνείου Δράμας. Το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αναστολή λειτουργίας ενός τελωνείου, συγχώνευση 14 τελωνειακών υπηρεσιών και επιπλέον 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων. Θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις για αλλαγές προϊσταμένων οι οποίοι απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων αύξησης των εσόδων. Από το κύμα συγχωνεύσεων επηρεάζονται οι υποδιευθύνσεις και τα τμήματα σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ξάνθη και Δράμα που ενσωματώνονται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, με αυτά της Κομοτηνής και της Καβάλας.

Ο Γιάννης Ξανθόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δράμας ανέφερε για το εν λόγω ζήτημα πως «ενεργοποιηθήκαμε και ενημέρωσα προσωπικά τον περιφερειάρχη, ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σχετική φημολογία. Με άμεσες ενέργειες και σε συνεργασία με τους βουλευτές της Δράμας, ο περιφερειάρχης έκλεισε ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου κατόπιν συζήτησης δεσμεύτηκε σε πολιτικό επίπεδο ότι θα επανεξετάσει το θέμα.  «Θεωρήσαμε όμως εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ότι ένα ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου θα ήταν ενισχυτικό των προσπαθειών τόσο των φορέων της Δράμας όσο και του Περιφερειάρχη.

Το Τελωνείο Δράμας, εξυπηρετεί πάνω από 3.500 επαγγελματίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και πλήθος ιδιωτών της περιοχής και όπως σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος  «παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε έχει μεγάλη εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στο μάρμαρο, στα κρασιά, στη ξυλεία. Γίνονται χιλιάδες πράξεις ετησίως που έχουν να κάνουν με διασάφηση, με εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων και θα υπάρχει πραγματικά μεγάλη επίπτωση στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται προσθετικά αυτή η ενέργεια, αν τελικά γίνει, σε άλλα χτυπήματα που υπέστη η Δράμα όσον αφορά κλεισίματα δομών όπως η κατάργηση του στρατολογικού γραφείου και του κέντρου νεοσυλλέκτων, μείωση δρομολογίων του ΟΣΕ και άλλες τέτοιες δομές που κλείνουν κυρίως στη Δράμα».

 

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η  Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου την κατάργηση του Τελωνείου Δράμας.

Είναι γνωστό ότι ο νομός Δράμας, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρουσιάζει αυξημένη  δραστηριότητα λόγω των επιχειρήσεων  κυρίως του μαρμάρου, ξύλου, οίνου, τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να χρειάζονται καθημερινά οι τελωνειακές υπηρεσίες προς διεκπεραίωση  των εξαγωγών και των εισαγωγών προιόντων προς  και από τρίτες χώρες.

Επίσης είναι γνωστό ότι από το 2005 λειτουργεί  η συνοριακή δίοδος προς την Βουλγαρία, (περιοχή Εξοχής του Δήμου Κ. Νευροκοπίου), παρουσιάζοντας αυξημένη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων προς τις χώρες τις Ε.Ε. αλλά και προς άλλες.

Επειδή η πιθανή κατάργηση του τελωνείου Δράμας θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εμπορική δραστηριότητα, δυσκολεύοντας αφάνταστα τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και επειδή   θα είναι μια ακόμα απόφαση που θα πλήξει την Δράμα, προστιθέμενη σε αυτές του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ Οινολογίας, η υπολειτουργία του σιδηρόδρομου,  με μεγάλη περιστολή δρομολογίων και  κατάργηση σχετικών υπηρεσιών , η απομάκρυνση του Γραφείου Στρατολογίας από την Δράμα αλλά και  του Κέντρου Νεοσυλλέκτων από το Παρανέστι με ταυτόχρονη κλείσιμο του   εκεί στρατοπέδου «Πανταζόπουλου»,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

να μην υιοθετηθεί η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης και το Τελωνείο Δράμας να παραμείνει σε λειτουργία».

 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr