Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη για τη Θράκη ως εθνικό και γεωπολιτικό ζήτημα

31 Μαρτίου 201508:43

Εργαλείο της θέλει να καταστήσει η Τουρκία τη μουσουλμανική μειονότητα στην ελλαδική Θράκη, αλλά και τους μουσουλμάνους μετανάστες στην Ελλάδα, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο.

Στόχος της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο παράλληλο, δηλαδή μέχρι τον ποταμό Νέστο, ώστε να εκμεταλλευθεί τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Στους σχεδιασμούς αυτούς το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή λειτουργεί ως γκαουλάιτερ της γειτονικής χώρας, το οποίο, μεταξύ άλλων, τρομοκρατεί Πομάκους ώστε να μπουν υπό την εποπτεία του.

   Τα παραπάνω ανέφερε κατά την ομιλία του με τίτλο «Η Θράκη ως εθνικό και γεωπολιτικό ζήτημα – Διαπιστώσεις, προοπτικές, προτάσεις», σε εκδήλωση του Συλλόγου Σταυρουπολιτών Θεσσαλονίκης «Ο Ταξιάρχης», ο αξιωματικός εν αποστρατεία, συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.

Ο ίδιος, αν και σημείωσε ότι στην ελλαδική Θράκη υπάρχει ζήτημα που γίνεται εντονότερο με τη δημογραφική συρρίκνωση των χριστιανών –ιδίως στο νομό Έβρου–, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα του προξενείου και της μουσουλμανικής μειονότητας είναι απολύτως διαχειρίσιμα, αρκεί να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες η ελληνική πολιτεία, μια και οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στην περιοχή αγαπούν την Ελλάδα.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών (τις χαρακτήρισε ως «νίκες») ανέφερε την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη (διαφορετικά θα χάνονταν και όσοι Πομάκοι ανθίστανται στις επιδιώξεις του προξενείου), αλλά και τις ενέργειες του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη εναντίον των επιδιώξεων του προξενείου της Κομοτηνής, καθώς και σε θέματα Παιδείας, αφού μετά από παρεμβάσεις του οι ιμάμηδες προσλαμβάνονται από το ελληνικό κράτος και διδάσκουν σε σχολεία και έτσι δεν αποτελούν επί χρήμασι υποχείρια της Τουρκίας.

«Τα ελληνικά κόμματα θα μπορούσαν να ομονοήσουν και να εκλέξουν έναν περιφερειάρχη στην περιοχή πραγματικό Έλληνα, ώστε να αντιμετωπίσει το προξενείο», τόνισε ο Σ. Καλεντερίδης.

Επεκτατική πολιτική

Σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη, σήμερα η Τουρκία στην ελλαδική Θράκη ακολουθεί πολιτική επεκτατική και εκτουρκισμού των Πομάκων και των αθιγγάνων της περιοχής.

«Στο ζήτημα της Παιδείας βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας. Η Συνθήκη της Λοζάνης μιλούσε για δίγλωσση παιδεία στα Δημοτικά, όμως το 1951 δεχθήκαμε τουρκικό Λύκειο στην Κομοτηνή και το 1968 δεχθήκαμε την Τουρκική ως επίσημη γλώσσα στην Παιδεία, με αποτέλεσμα να υποχρεώσουμε τους Πομάκους να μιλάνε στα σχολεία τουρκικά», τόνισε.

Ο ομιλητής επισήμανε ακόμη ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην ελλαδική Θράκη είναι εμφανής ακόμη στους τομείς του πολιτισμού και της οικονομίας. Όπως είπε, πλέον στην ελλαδική Θράκη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορα πανηγύρια συλλόγων στα οποία περνάει η προπαγάνδα των Τούρκων στη μειονότητα, ενώ Τουρκική τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε με τα χρήματα των Αρμενίων που υπέστησαν Γενοκτονία, έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αθήνα και τη Ρόδο, και χρηματοδοτεί την αγορά εκτάσεων χριστιανών στην ελλαδική Θράκη από μουσουλμάνους.

Αφελληνισμός Ανατολικής Ρωμυλίας και Κωνσταντινούπολης

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σάββας Καλεντερίδης παρουσίασε ιστορικά στοιχεία για τον αφελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Κωνσταντινούπολης σε διάφορες φάσεις του περασμένου αιώνα.

Όπως είπε ειδικότερα, για το τμήμα της Θράκης που ανήκει σήμερα στη Βουλγαρία τα προβλήματα ξεκίνησαν το 1870, όταν με τις ευλογίες της Ρωσίας και την έγκριση του σουλτάνου δημιουργήθηκε αυτόνομη βουλγαρική εκκλησία (εξαρχία). Μετά τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878 (μεγάλη Βουλγαρία) και σταδιακά μέχρι το 1922, περίπου 300.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα εκεί μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες.

Για το τμήμα της Θράκης που ανήκει σήμερα στην Τουρκία αναφέρθηκε στην εκκένωσή του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ εκτεταμένη αναφορά έκανε για τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 111.000 Έλληνες Τούρκοι υπήκοοι –και άλλοι τόσοι μουσουλμάνοι στην ελλαδική Θράκη για να υπάρχει ισορροπία–, καθώς και περίπου 20.000 με ελληνικά διαβατήρια, μετά την υπερφορολόγηση της περιουσίας των μη μουσουλμάνων τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την προβοκάτσια και το πογκρόμ του 1955, και τις απελάσεις του 1964, έμειναν σήμερα στην Πόλη περίπου 2.000 Έλληνες.

Στον αντίποδα, στην ελλαδική Θράκη ο αριθμός των μουσουλμάνων φτάνει σήμερα τις 120.000-130.000.

Αρθρογράφος