Ομιλία του Καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργου Πρεβελάκη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

23 Σεπτεμβρίου 201809:12

Ο καθηγητής Γεώργιος Σ. Πρεβελάκης θα μιλήσει στο ΕΜΘ για τις νέες γεωπολιτικές διεργασίες, συνεργασίες, αντιφάσεις αλλά και αμοιβαίες εξαρτήσεις και φαινομενικές ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη και αυτόν της Μεσογείου.

Ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους καθηγητές της Γεωπολιτικής, ο κ. Γεώργιος Σ. Πρεβελάκης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Η Ευρώπη απέναντι στις νέες Αυτοκρατορίες, Ρωσία και Τουρκία».

Ο κ. Πρεβελάκης θα μιλήσει για τις νέες γεωπολιτικές διεργασίες, συνεργασίες, αντιφάσεις αλλά και αμοιβαίες εξαρτήσεις και φαινομενικές ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη και αυτόν της Μεσογείου.

O Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης είναι καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι. Ειδικεύεται στους τομείς της Γεωπολιτικής, της Πολεοδομίας και της Πολιτισμικής Γεωγραφίας. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η συμβολή του γύρω από την Γεωπολιτική των Βαλκανίων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο EMΠ και κατόπιν Πολεοδομία στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης. Υπήρξε συνεργάτης του Στέφανου Μάνου στο Υπουργείο Χωροταξίας κατά το διάστημα 1978-1980, υπεύθυνος για το συντονισμό των μελετών για την Αθήνα.

Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στην Αμερική και στη Γαλλία, όπου είναι εγκατεστημένος από το 1984. Διευθύνει διδακτορικές εργασίες φοιτητών με προέλευση από την Γεωγραφία, την Ιστορία, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Αρχιτεκτονική κ.λπ., πάνω σε θέματα συναφή (Ελλάδα και Βαλκάνια, Γεωγραφία και Πολιτική της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης, Γεωπολιτική των Διασπορών, Θεωρία της Γεωγραφίας κ.λπ.).

Αρθρογράφος