Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας» (video)

7 Μαΐου 202205:00

Την Τετάρτη 04 Μαΐου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε ως Κεντρικός Ομιλητής στην συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κατόπιν πρόσκλησής του από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και τον σχολιασμό έκαναν:

• Η κ. Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

• Η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

• Ο κ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την πρόσκληση να συμμετέχει σε μία τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου τόνισε την αξία της δια βίου μάθησης και της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα, στην αβεβαιότητα και στην ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Επεσήμανε επίσης την κομβική γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες προέρχονται από το «Τόξο Αστάθειας» που εκτείνεται από τα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στην Συρία έως την Λιβύη, καθώς και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αύξηση της σφαίρας επιρροής της στην περιοχή. Επεσήμανε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της και στην προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Χώρας μας η οποία πρόσφατα κλιμακώθηκε, υπογραμμίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση των γεγονότων του 2020 τόσο ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όσο και ως προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σύγχρονες απειλές και στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων στο πεδίο του Διαστήματος και του Κυβερνοχώρου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δορυφορικές τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους τόσο για την συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επιπλέον την ευκαιρία να επισημάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας μας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και μέσω των κοινών στρατιωτικών δράσεων και συνεργειών που πραγματοποιούνται σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό επίπεδο. Υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χώρας μας με την εκτέλεση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους σπουδαστές καλές σπουδές και καλή αποφοίτηση και στους αξιότιμους Καθηγητές καλή επιτυχία στο έργο τους.

Αρθρογράφος