Ομιλία για την «Θεραπευτική υποστήριξη του Αυτιστικού Συνδρόμου» από τον καθ. Αθ. Ευαγγελίου στην Κομοτηνή (video)

15 Απριλίου 201813:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα πλαίσια της “Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Αυτισμό και Asberger (ΔΑΔΑΑ)     μας προσκαλεί σε ομιλία με θέμα «Θεραπευτική υποστήριξη του Αυτιστικού Συνδρόμου», με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο και διεθνούς φήμης καθηγητή Παιδονευρολογίας και Διευθυντή της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Ευαγγελίου.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στο Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (πρώην Νομαρχίας) Δημοκρατίας 1 Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, και ώρα 19:00.

Με καταγωγή από την Καβάλα,ο καθ. Αθ. Ευαγγελίου ανήκει σε εκείνους τους επιστήμονες  που με πρωτοπόρες λύσεις που ανέπτυξαν ή υιοθέτησαν και εφαρμόζουν καθημερινά, διακρίνονται για τις σπουδαίες ιδέες και το έργο τους, αποτελούν λαμπρή απόδειξη ότι η Ελλάδα της ιατρικής καινοτομίας αντιστέκεται, παρά τις δυσκολίες.

Σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες του πανεπιστημίου Johns Hopkins, του Harvard Medical School της Βοστόνης και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Great Ormond Street του Λονδίνου, η ομάδα με επικεφαλής τον Αθανάσιο Ευαγγελίου, παιδίατρο- παιδονευρολόγο, ειδικό στα μεταβολικά νοσήματα, καθηγητή του ΑΠΘ, έχει αποσπάσει διεθνή διάκριση για τη συνεισφορά της στη μελέτη για τα αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ομάδα, για ειδική διατροφή που συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας, σε περιπτώσεις που η πάθηση αποδεικνύεται «ανθεκτική» στα φάρμακα.Το «μυστικό» της είναι ότι βασίζεται σε διατροφή που θα μπορούσε να μιμηθεί τις βιοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στη νηστεία, όπως η οξέωση, η αφυδάτωση και η κέτωση (διάσπαση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια γλυκόζης). Η εφαρμογή της συνιστά πανελλαδική πρωτοπορία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα στη χώρα μας.

Ο καθ. κ. Αθανάσιος Ευαγγελίου είναι γνωστός και αγαπητός σε πολλές οικογένειες της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές και άλλες διαταραχές (ΔΑΔ, ΔΑΦ κοκ).

Αρθρογράφος