Ομάδα Γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: “ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ”

21 Οκτωβρίου 201809:12

Ανακοίνωση  εξέδωσε η ομάδα γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για τις τελευταίες εξελίξεις…

 

1) Από τις πρώτες στιγμές της γόνιμης αντιπαράθεσης με τον ΕΟΠΥΥ η ομάδα γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ έστειλε και δημοσίευσε αίτημα για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ) μιας και θεωρούμε πως το κλειδί στον δημοσιονομικό έλεγχο και όχι περικοπή της δαπάνης, είναι η ηλεκτρονική συνταγογραφηση (ΗΣ) είτε γίνουν συμβάσεις είτε όχι καθώς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε όλες τις βαθμίδες (διάγνωση, συνταγογράφηση,εκτέλεση, εκκαθάριση).

Σκοπός της πολιτείας είναι να ελέγξει την δαπάνη για τυχόν υπερκοστολόγηση ή υπερσυνταγογράφηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ΗΣ γιατί όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο πολύ έμπειρος σε αυτό το θέμα καθηγητής Κος Μόσιαλος «δεν αρκεί η αλλαγή των τιμών για τον περιορισμό της δαπάνης, αλλά απαιτείται συνεχής έλεγχος της συνταγογράφησης, κάτι που θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος».

Βασική πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι η ίδρυση και τήρηση διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση των ωφελουμένων, των παραπεμπτικών από τους θεράποντες ιατρούς, την εκτέλεση τους από τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και την εκκαθάριση τους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό θεωρούμε ότι θα είναι η δικλείδα ασφαλείας για τον έλεγχο της δαπάνης που προσπαθεί να εφαρμόσει το υπουργείο. Και θα είναι ακόμη ευκολότερο σε σχέση με την ευρύτερη ιατρική δαπάνη εξαιτίας του μικρού αριθμού των επιστημόνων που συνταγογραφούν για την ειδική αγωγή.

2) Είμαστε κάθετα αρνητικοί στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης. Πρωταρχικό μέλημά μας θα είναι η αύξηση του κονδυλίου και όχι η μείωση.

3) Ο νέος ΕΚΠΥ θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο 4 θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Η προχειρότητα που έχει συνταχθεί φαίνεται ολοφάνερα στο ότι σε κάποιους κωδικούς στο παραρτημα έχουν εγκριθεί 5 είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 4!!!! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες αλλά δεν εγκρίνονται.

4) Το θέμα των voucher και εν συνεχεία το θέμα των συμβάσεων σίγουρα ακούγεται ωραίο στα αυτιά μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αγανακτήσει να περιμένουμε την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ; Αυτή όμως η αφερέγγυα συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ τώρα πάει να μετακυλιστεί στους θεραπευτές με ακόμη δυσμενέστερους όρους πέρα από αυτόν της καθυστέρησης. Με μνημονιακούς όρους έκπτωσης και επιστροφής. Γεγονός που θα κάνει το επαγγελματικό τους μέλλον αβέβαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας. Αυτό δηλαδή που έχει συμβεί και με άλλες επαγγεμλατικές ομάδες που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την σθεναρή αντίστασή τους στην χρήση Voucher. Αντίστοιχα πρέπει να επισημανθεί οτι οι εισφορές που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους.

Παρακαλώ ας εχετε στο μυαλό σας “ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ”

Η Ομάδα Γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ([email protected])

Γεροδημου Γιωτα, 6936111694, [email protected]
Μαρία Παπαδοπουλου, 2104319166, [email protected]
Δήμητρα Κοκκίνου, 2102317537, [email protected]

Αρθρογράφος