Τα Μέσα Μεταφοράς στην Αλεξανδρούπολη 1870-2019: Ετήσιο μουσειοπαιδαγωγικό project στο ΕΜΘ

2 Ιουλίου 201920:55

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και το Κολλέγιο Αλεξανδρούπολης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή συνεργασία παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια σε μια προσπάθεια να εισαγάγουν τα παιδιά στον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσειακής αγωγής.

Η επιλεγείσα μουσειοπαιδαγωγική δραστηριότητα με κεντρικό θεματικό άξονα ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 1870-2019 πήρε τη μορφή μιας ετήσιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας η οποία οδήγησε τους μικρούς μαθητές μέσα από μία βιωματική πολιτιστική διαδρομή στην ερμηνεία της τοπικής καθημερινότητας με αφετηρία την ίδρυση του Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί και τη βάση για την ανάπτυξη της πόλης.

Η Υπεύθυνη Εκπαδευτικών Προγραμματων του ΕΜΘ, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια, κ. Βαλεντίνα Σωκράτους, και η Νηπιαγωγός του Κολλεγίου κ. Αλίκη Ιατρού είχαν την ευθύνη για τηνυλοποίηση του προγράμματος και την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν οι 16 μαθητές του Νηπιαγωγείου Κολλέγιο: ΜΠΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ,ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΑ ΟΛΓΑ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΔΟΥΝΗ ΙΩΛΕΝΑ ,ΓΚΟΓΚΙΝΟΥΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ,ΞΑΝΘΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ,ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ,ΤΟΡΟΣΙΑΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΖΗΣΑΡΑ ΕΛΕΝΗ, ΤΖΙΝΙΕΡΗ ΕΡΙΕΤΑ, ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΡΟΪΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 20 ωρών και περιελάμβανε 5 ενότητες:
1η Συνάντηση: Τα μέσα μεταφοράς στην Αλεξανδρούπολη σήμερα
2η Συνάντηση: Η αρχή της πόλης και η σχέση της με τα μέσα μεταφοράς
3η Συνάντηση: Ο Γαλλικός Σιδηροδρομικός Σταθμός – Επίσκεψη και βιωματικό παιχνίδι
4η συναντηση: Τα Μέσα Μεταφοράς του Μέλλοντος
5η Συνάντηση: Παρουσίαση του project από τα παιδιά

Στο τέλος του προγράμματος η ολοκληρωμένη παρουσίαση του project από τα ίδια τα παιδιά έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης την Κυριακή30 Ιουνίου 2019 στις 11.00.

Οι απόφοιτοι (πλέον) του Νηπιαγωγείου μετά από μία σύντομη εισαγωγή των επιμελητριών του προγράμματος, παρουσίασαν σε “δραματοποιημένη μορφή”

  • το ταξίδι στο χρόνο με τα πρώτα μέσα μεταφοράς στην Αλεξανδρούπολη με την χρονολογική σειρά εμφάνισής τους,
  •  ένα ταξίδι με τραίνο φορώντας τιςαυθεντικές ενδυμασίες της εποχής που χορήγησε ευγενικά το Εθνολογικό Μουσείο,
  • προσομοίωση αεροπορικής πτήσης με το αεροσκάφος του ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ και τέλος
  • σε”παγκόσμια πρεμιέρα” παρουσιάσθηκε το ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ που σχεδιάσθηκε από τους μικρούς “Κολλεγιόπαιδες”.

Στον εκθεσιακό χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης φιλοξενήθηκαν και οι ζωγραφιές σχετικές με το θέμα των μεταφορικών μέσων στην Αλεξανδρούπολη των μαθητών του Κολλεγίου όπως επίσης και οι κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου ΚΟΛΛΕΓΙΟ είχαν την δυνατότητα να “παρέμβουν” στο πρόγραμμα ανασυνθέτοντας τον περιβάλλοντα χώρο μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες της συνέχειας, της ατομικής εμπλοκής, της εμβάθυνσης, της χρονικής αναδρομής, της ιστορικής έρευνας, την βιωματικής εμπειρίας, την αξιολόγηση της υφισταμένης κατάστασης, τον επανασχεδιασμό και την προοπτική της εξέλιξης.

Απώτερος στόχος είναι η ολόπλευρη συναισθηματική, αισθητική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Με δεδομένο το πλούσιο και διευρυμένο μουσειακό και μνημειακό τοπίο της χώρας μας και τις προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση και καινοτόμα ανανέωση της τυπικής εκπαίδευσης και του Νέου Σχολείου με δράσεις που θα διευρύνουν τις γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες των μαθητών, αλλά και θα προάγουν το έργο των εκπαιδευτικών,το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ενδυναμώνει την διδακτική αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Το Ταξίδι συνεχίζεται….

 

Αρθρογράφος