Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στο Μαυρομάτι

15 Ιανουαρίου 202116:32

Ο Δήμος Κομοτηνής με τις υπηρεσίες του στηρίζει τους πληγέντες στον οικισμό Μαυρομάτι τόσο στην καθημερινότητά τους με στέγη, τροφή, ρουχισμό όσο και στην καταγραφή των ζημιών αλλά και την αποκατάσταση του χωριού. Συνεργεία του Δήμου αποτελούμενα απότο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Καθαριότητας από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στοΜαυρομάτι και παρεμβαίνουν με μηχανήματα, όπως φορτωτής, εκσκαφέας- φορτωτής, μικρός φορτωτής, ανατρεπόμενο φορτηγό και υδροφόρα προκειμένου να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των κατοίκων και την επιστροφή στα σπίτια τους, με ασφάλεια.

Επίσης, σήμερα 15 Ιανουαρίου,επιτροπήτου Δήμου Κομοτηνής αποτελούμενη από τιςΔιευθύνσεις Κοινωνικών Πολιτικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών Υπηρεσιών με τον συντονισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κατέγραψετις ζημιές που προκλήθηκαν στις κατοικίες, σε οικοδομικά στοιχεία και οικοσκευή. Η πρώτη καταγραφή των ονομάτων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου αλλά δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση στα πλημμυρισμένα σπίτια η οποία επετεύχθη σήμερα.

Στις 14 Ιανουαρίου κατατέθηκαν 14 αιτήσεις κατοίκωνπου διεκδικούν αποζημιώσεις. Σήμερα, επετεύχθη η συνολικήκαταγραφή των ζημιών.Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση μετά τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών θα αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα δικαιολογητικά για να δρομολογηθεί η οικονομική στήριξη των κατοίκων από την ελληνική πολιτεία. Ο δρόμος των αποζημιώσεων άνοιξε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου όπου υπάγεται το Μαυρομάτι, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής.

Επίσης, από την πρώτη ημέρα της θεομηνίας ο Δήμος Κομοτηνής δρομολόγησε με τις υπηρεσίες του τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες στο Μαυρομάτι από την Οικονομική Επιτροπή.

Παρόντες στον οικισμό είναι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοιμαζί με τα συνεργεία του Δήμου συνέβαλαν στην προετοιμασία του θερμαινόμενου χώρου φιλοξενίας των κατοίκωνστον ΜορφωτικόΌμιλο Νέου Σιδηροχωρίου. Εκεί, ετοιμάστηκαν 12 κρεββάτια ενώ στις εγκαταστάσεις υπάρχουν κουζίνα και WC. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επανέρθουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους προσφέρονται σε καθημερινή βάση 48 γεύματα και εμφιαλωμένα νερά. Οι εθελοντές μαζί με τα στελέχη του Δήμου βοηθούν παράλληλα τους πληγέντες να απομακρύνουν έπιπλα και αντικείμενα από τα σπίτια τους.

Επίσης, το προσωπικό τουΠρογράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται κοντά στους κατοίκους παρέχοντας κουβέρτες, ρουχισμό και φαρμακευτική κάλυψη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, στις 14 Ιανουαρίου εργαζόμενοι του Προγράμματος προχώρησαν στην καταγραφή των αναγκών σε ρουχισμό και φάρμακα τα οποία παρέδωσαν σήμερα στους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί και η συμβολή των παιδικών σταθμών του Δήμου Κομοτηνής στην προετοιμασία γευμάτων.

 

Αρθρογράφος