Όλιβερ Βάρχελι: Η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού

7 Ιουνίου 202212:37

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βάρχελι. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές.

Ο κύριος Βάρχελι επισήμανε πως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κύριος Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, επισήμανε ότι οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού», τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.

H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, εξ ου και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν «παγωμένες» ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές.

 

Αρθρογράφος