prosfyges-syria-sto-livano

ΟΗΕ : Έκκληση 193 εκατ. δολαρίων για τους πρόσφυγες της Συρίας

3 Αυγούστου 201212:00

prosfyges-syria-sto-livanoΟι ανθρωπιστικές υπηρεσίες  των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις έκαναν έκκληση στις 28 Ιουνίου για επείγουσα νέα χρηματοδότηση για τις αυξανόμενες ανάγκες των Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ.


Η αρχική έκκληση, που είχε γίνει τον Μάρτιο, ήταν για 84,1 εκατ. δολάρια, αλλά, όπως είπαν  οι οργανώσεις, οι αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων δημιουργούν πλέον  ανάγκη για βοήθεια 193 εκατ. Δολαρίων σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

«Οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες υποδοχής  στο  Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία έχουν επιδείξει εξαιρετική γενναιοδωρία και φιλοξενία στους Σύριους πρόσφυγες» δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, Περιφερειακός Συντονιστής της Υ.Α. για τους Σύριους πρόσφυγες. «Είναι απαραίτητη  η αύξηση της βοήθειας  από τη διεθνή  κοινότητα  στις επιχειρήσεις  ανακούφισης  των προσφύγων». 

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις  καταγράφουν  κατά μέσο όρο περισσότερους από 500  πρόσφυγες καθημερινά. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 96.000 Σύριοι έχουν καταγραφεί  ή τους έχει παρασχεθεί βοήθεια στις γειτονικές χώρες, υπερδιπλάσιοι  από τον περασμένο Μάρτιο.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις  του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιασθεί ξανά έως το τέλος του χρόνου και να φθάσει τους 185.000 πρόσφυγες λόγω νέων αφίξεων και του γεγονότος ότι οι πρόσφυγες, που ήδη έχουν καταφύγει σε  γειτονικές χώρες,  θα ζητήσουν βοήθεια ή προστασία.

«Περίπου το 75% των Σύριων προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι ζωές  των περισσοτέρων εξαρτώνται απόλυτα από την ανθρωπιστική βοήθεια» λέει ο Μουμτζής προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση στην έκκληση αφορά μόλις το  26% της απαραίτητης  χρηματοδότησης.

Στην Ιορδανία και τον Λίβανο οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν μέσα στις τοπικές κοινότητες υποδοχής  και μόνο ένας μικρός αριθμός στην Ιορδανία ζει σε εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής κοντά στα σύνορα. Στην Τουρκία, οι Σύριοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταυλισμούς  που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση. Στο Ιράκ, η πλειονότητά τους έχει βρει καταφύγιο στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, όπου συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί μετακινούνται προς τον καταυλισμό του Ντομίζ στη βόρεια επαρχία Ντοχούκ.

Στην αρχική εκτίμηση της έκκλησης  προβλεπόταν  ότι μόλις 1.500  Σύριοι  θα καταφύγουν στο Ιράκ. Όμως, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, περισσότεροι από 6.000 είχαν καταγραφεί  στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερες αφίξεις στο κεντρικό και νότιο Ιράκ. Τον περασμένο  μήνα, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν  αποφάσισε όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν  σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Τα δυο τρίτα περιμένουν να μετεγκατασταθούν  στον καταυλισμό του Ντομίζ στην επαρχία Ντοχούκ. Η έκκληση περιγράφει στέγη, καταγραφή,  προστασία, τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής διαμονής, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση για πρόσφυγες σε καταυλισμούς  και βοήθεια για εκείνους  που παραμένουν στις αστικές περιοχές.

Στην Ιορδανία, περισσότεροι από 27.000 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.. Οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 50.000 Σύριοι πρόσφυγες λαμβάνουν αυτή τη στιγμή βοήθεια. Στους καταγεγραμμένους Σύριους  χορηγείται ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και τα παιδιά τους καλωσορίζονται  στα τοπικά σχολεία. Η έκκληση προσδιορίζει ως  κύριες ανάγκες των προσφύγων στην Ιορδανία την επιδότηση ενοικίου, βασικά είδη οικιακής χρήσης, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, τρόφιμα και εκπαίδευση.  Επίσης προβλέπεται υποστήριξη στις κοινότητες υποδοχής.

Στον Λίβανο προσφέρεται βοήθεια σε περισσότερους από 29.000 Σύριους πρόσφυγες. Η συντριπτική τους πλειονότητα  είναι γυναίκες και παιδιά. Πολλοί ζουν με οικογένειες που τους φιλοξενούν, που κι αυτές όμως αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα. Ανάμεσα στις  πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, τρόφιμα και βασικά είδη νοικοκυριού, στέγη, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Στην Τουρκία 33.000 Σύριοι πρόσφυγες  φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις  τέσσερις επαρχίες Χατάι, Σανλιούρφα, Γκαζιαντέπ και Κιλς. Οι νέο-αφιχθέντες εγκαθίστανται άμεσα στους  καταυλισμούς  που έχουν ετοιμάσει οι τουρκικές αρχές και έχει συστήσει η  Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Στο πλαίσιο της έκκλησης  προβλέπεται  παροχή βοήθειας στους Σύριους πρόσφυγες στους καταυλισμούς και τεχνική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Επιπλέον, έχει προγραμματισθεί  υποστήριξη στον αυξανόμενο αριθμό Ιρακινών και Σομαλών προσφύγων που εγκατέλειψαν  τη Συρία αναζητώντας καταφύγιο σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Ο σχεδιασμός  είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών 44 διεθνών και εθνικών οργανισμών  που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των αναγκών των Σύριων προσφύγων στις  τέσσερις χώρες, καθώς και των υποστηριζόμενων κοινοτήτων υποδοχής. Στους οργανισμούς  συμπεριλαμβάνονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), οι κυβερνήσεις υποδοχής, τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Επιπλέον, η  Υ.Α. και οι συνεργαζόμενοι φορείς συνεχίζουν να βοηθούν περίπου 90.000 πρόσφυγες (στην πλειονότητά τους Ιρακινούς) σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr