Οδοντίατροι: “Κοροϊδία με την οργάνωση εμβολιασμού”

13 Ιανουαρίου 202115:55

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων καταγγέλλει ανεπάρκεια στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, με αφορμή την περίπτωση των μελών του.

Όπως σημειώνει, τις προηγούμενες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι διοικητές των περιφερειακών νοσοκομείων, ζήτησαν από τους οδοντιατρικούς συλλόγους «με τη μορφή κατεπείγουσας διαδικασίας» να συντάξουν λίστες οδοντιάτρων που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν.

«Η δέσμευση των υπευθύνων (εκφράστηκε μέσω διοικητών νοσοκομείων) ανέφερε άμεση έναρξη εμβολιασμών σε ιδιώτες οδοντιάτρους εντός της εβδομάδας (από 11.01.2021).

Σήμερα (Τετάρτη 13.01.2021) ενημερωθήκαμε πως ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξή του σε νέα λίστα» τονίζει ο οδοντιατρικός σύλλογος.

«Ουδεμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από τα αρμόδια όργανα (υπουργείο, ΥΠΕ κ.ο.κ.) και η ενημέρωσή μας γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. και τα ‘σπασμένα τηλέφωνα» αναφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων και καταλήγει: «Η ανεπάρκειά σας δε θα μετατραπεί σε δική μας αδυναμία διεκδίκησης του αυτονόητου. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία «διεκδίκησης προτεραιότητας» έναντι άλλων ειδικοτήτων.

Οι οδοντίατροι της Μεσσηνίας διεκδικούν εμβολιασμό και διασφαλίζουν την κοινότητα!

Θέμα: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ Covid – 19

«Με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε οι ιδιώτες οδοντίατροι να τεθούν στις πρώτες γραμμές προτεραιότητας για τον εμβολιασμό έναντι του ιού covid-19. Είναι υψίστης υγειονομικής και κοινωνικής σημασίας ο εμβολιασμός των οδοντιάτρων καθώς η φύση και ο τρόπος άσκησης της οδοντιατρικής την καθιστούν μία ιατρική ειδικότητα η οποία βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας για τη διασπορά της νόσου.

Οι ιδιώτες οδοντίατροι στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας, στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και με τεράστιο προσωπικό κόστος έχουν καταφέρει, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες (σοβαρές ελλείψεις σε είδη ατομικής προστασίας φαινόμενα αισχροκέρδειας, οδοντίατροι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) να διατηρήσουν το άρτιο επίπεδο ελέγχου διασποράς λοιμώξεων που, σταθερά και παραδοσιακά, χαρακτηρίζει τα οδοντιατρεία της επικράτειας καθιστώντας τα χώρους μηδενικής, πρακτικά, διασποράς της νόσου.

Στην Ελλάδα το 95% των οδοντιατρείων είναι ιδιωτικά – ατομικές επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες οδοντίατροι είναι αυτοί που «έβαλαν πλάτη» ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αναλαμβάνοντας – παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν – έκτακτα περιστατικά ασθενών για να αποφορτίσουν τις δημόσιες δομές Υγείας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε αδήριτη ανάγκη οι ιδιώτες οδοντίατροι να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ευελπιστούμε οι ενέργειές σας να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανωτέρω.

Περιμένουμε την απάντησή σας. Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Αρθρογράφος